Selvagensøyene

Selvagensøyene – Et sjøfugl reservat.

Ihlas Selvagens, eller Selvagensøyene på norsk, er de sydligste øyene i øygruppen Madeira, som igjen ligger i Makaronesia.

Dette må være det ultimate reisemålet for folk som er interessert i vestlige Palearktiske sjøfugler. Dette er langt fra noen romantiske øyer med gyldne sandstrender og strandbarer.




Det bor ingen fast her på på den lille steinete øygruppa på totalt 2,73 kvadratkilometer, som ligger 300 km sør for Madeira og 148 km nord for Kanariøyene utenfor Marokkos kyst. Imidlertid er det en vaktstyrke her. Du kan komme hit på en rundtur med båt fra Madeira for å oppleve fuglelivet.

Selvagensøyene – Geografi og geologi

Øygruppen Selvagens, eller Selvagem, er igjen delt i to grupper med øyer, den nordøstlige gruppen, og den sørvestlige gruppen. Disse øygruppene ligger omtrent 15 km fra hverandre. Totalt er det ca 17 øyer og holmer. De er relativt små, så de kommer omtrent ikke frem på noen kart på nettet.

Selvagensøyene blir administrert av kommunene FunchalMadeira.

  • Den nordøstlige gruppen: Salvagem Grande, Iléu Sinho, Palheiro de Mar og Palheiro de Terra.
  • Den sørøstlige gruppen: Selvagem Pequena, Ilhéu de Flora samt en gruppe med holmer som blir kallt Ilhéus do Norte.

De største er Selvagem Grande, Selvagem Pequena og Ilhéu de Fora. Øygruppen ligger faktisk nærmere Kanariøyene enn Madeira så de burde kanskje vært spanske og ikke portugisiske.

Som alle andre øyer i Makaronesia er også disse av vulkansk opphav. På de større øyene finnes det utdødde vulkankjegler. eksempler på dette er fjellet AtalaiaSelvagem Grande, og toppene Tornozelos og Veado.

Selvagensøyene - Selvagem grande
Selvagem Grande

Selvagensøyene – Historie

Alt tyder på at øyene har vært kjent i svært mange år. De første karta som viser øyene er kart fra Venezia datert 1367 og tegnet av brødrene Pizzigani.

Når det ble herjet med Kanariøyene på 1300-tallet, og spanjolene etter hvert erobret dem, ble ikke Selvagensøyene tatt i betraktning. Dette fordi de ble regnet for ubeboelige. Noe de også forsåvidt er.

På slutten av 1800-tallet, og begynnelsen av 1900-tallet, var det en del kniving mellom Spania og Portugal om hvem som eide dem. Selvagens kom i privat eie, og siste eier var portugiseren Luis Rocha Machado frem til den portugisiske staten kjøpte de i 1971 og etablerte naturreservatet.

Kart Selvagensøyene



Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin