Vega de San Mateo

Vega de San Mateo – en frodig kommune opp mot Gran Canarias sentrum

Vega de San Mateo ligger omtrent i øyas sentrum på Gran Canaria Øst, og er en innlandskommune med rundt 8.000 innbyggere.
Hovedstaden her heter også naturlig nok Vega de San Mateo, men kalles bare San Mateo.

Denne lille byen er senter for landbruket og ligger i en grønn og frodig dal ca 800 meter over havet.

En grønn kommune betyr også at det kan være en del nedbør. Beliggenheten gjør også sitt til at det kan være kaldt om vinteren, og til og med komme snø i høyden.

Gran Canaria Øst san mateo

Lenker til nyttig informasjon.

  • For informasjon om geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
  • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
  • Informasjon om østside av Gran Canaria finner du her.Byen San Mateo

Gran Canaria Øst san mateo

Det kjente landbruksmarkedet arrangeres hver helg, og da kommer det tidvis også busslaster med turister opp hit. Det er nærmest en tradisjon for mange innbyggere i Las Palmas også å gjøre sine ukentlige innkjøp av fersk frukt, grønnsaker og urter her, i tillegg til ost og andre lokale spesialiteter på dette markedet.

Gran Canaria Øst grønsaker san mateo

Severdigheter i byen San Mateo

Hvis du kommer til San Mateo er byens hovedattraksjon, Museo Etnológico La Cantonera, i sentrum. Der et 300 år gammelt gårdshus har blitt omgjort til et etnografisk museum, som viser hverdagen til det kanariske livet før i tiden. Samlingen inkluderer alle slags historiske landbruksting, keramikk, møbler og gårdsutstyr. Ettersom det også ligger en bra restaurant på dette stedet, kan det bli ganske travelt her i helgene.

Her ligger også en kirke med en 1700-talls statue av San Mateo – sankt Matteus – byens skytshelgen.

Enhver spasertur gjennom det historiske kvarteret i San Mateo bør inkludere et besøk til la Iglesia Parroquial de La Vega de San Mateo.

Kirken ligger i Calle Principal (Hovedgaten). Dette er en kirke med to skip (det til venstre er fra 1800 og det til høyre 1895, så de hadde ingen hast med å få den ferdig). Den øvre midtre delen har et klokketårn designet av Jose Lujan Perez. Kirkeklokken ble sendt fra Cuba av emigranter fra distriktet, 4 år etter at kirken var ferdig.

La Alameda de Santa Ana, ved siden av kirken, ble bygget i 1943. Byen kjøpte tomten, som det tidligere var et bakeri på. Ovnen ble plassert der kiosken nå står. Sammen med rådhuset og kirken, danner det et fint eksempel på Neo-Kanarisk arkitektur.Området rundt byen.

Gran Canaria Øst san mateo

Naturen rundt La Vega de San Mateo er verdt en tur også. Du kan dra til Roque Bicacaral, i La Bodeguilla, et naturlig utsiktspunkt og som byr på en fantastisk utsikt over hele området.

Du kan også ta ruten langs La Mina Ravinen, som går langs Las Lagunetas og La Yedra. Det er alltid vann i kløften, som bevarer rester av laurbærskog og de gamle vannmøller her.

Vega de San Mateo Gran Canaria

Andre severdigheter, utsiktspunkter og narurområder.

El Mirador de Montaña Cabreja, som ligger på fjellet med samme navn, har også en fantastisk utsikt over Guiniguada Ravinen, kommunen, og til og med selve byen Las Palmas.

El Mirador Natural de la Cruz y el Montañón, tilbyr og utmerket utsikt over kommunen.

Hoya del Gamonal, Roque og Cruz del Saucillo, er en del av Natural Protegido de Las Cumbres, og er et veldig pent sted med svært mange endemiske arter.

Det er også flere friområder hvor du kan nyte dagen:

  • La zona Recreativa de La Lechucilla bare noen få kilometer fra sentrum av kommunen, og ligger i et område med kastanjetrær. Her er det et også et område for grilling.
  • La Zona Recreativa de los Llanos de Ana López ligger på toppen av Cueva Grande, i en furuskog, og er omgitt av typisk vegetasjonen som det er på Gran Canarias fjelltopper.

Handel i Vega de San Mateo

Bondens marked er en ukentlig tradisjon i La Vega de San Mateo, hver helg, som nevnt over. Dette viser bare hvor viktig landbruk er i dette området. Lokalbefolkningen og besøkende vandre rundt på markedet på jakt etter frisk frukt, grønnsaker, oster, etc. Du kan også se de lokale håndverk på dette markedet. De lokale ostene er utmerket, og den lokale vinen er av høy kvalitet, og gir prestisje til vinkjellerne i kommunen.

Håndverksaktiviter i kommunen inkluderer: flettet arbeid, Kanariske kniver, ting av lær og tre.

Gastronomi i Vega de San Mateo

Det er en del husdyr i kommunen, og det setter sitt spor i matkulturen.

De lokale restaurantene tilbyr typiske retter av svin, marinert svinekjøtt, ribbe, grill pølser etc. Andre favorittretter inkluderer vegetabilske buljonger, «gofio escaldado» og fersk ost.

I San Mateo kan du finne både tradisjonelle Kanariske og andre retter, men alle består av ferske Kanariske og lokale ingredienser.

Desserter, basert på typiske Kanariske retter som bienmesabe (mandelmasse), eller creme brulé og frangollo.

Alt dette skylles ned, så klart, med de gode lokale vinene.

Gran Canaria Øst gofio_ san mateo
Gofio

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin