Santa María de Guía

Santa María de Guía – eller bare Guía om du vil.


Kommunen Santa María de Guía Gran Canaria Nord har mye å by på.

Landbruksområder, grønne landskap og flotte naturområder. Den har en vill steinete kyst, arkeologiske severdigheter, arkitektoniske skjønnheter og er fødested for mange store artister. José Luján Pérez (Skulptør), Néstor Álamo (musiker, komponist, forfatter og forsker) og Braulio (vokalist og komponist).

Kommunen har rundt 14.000 innbyggere og har den høyeste befolkningstettheten på Gran Canaria Nord, og en av de høyeste på øya. Den største befolkningstettheten er i en landsby, inn over i kommunen, som heter La Atalaya.

I denne kommunen ligger faktisk ikke hovedbyen langt fra GC2, underlig nok. Det er bare å ta litt feil i en rundkjøring så er du der.

Gran Canaria Nord Guia

Kommunen Santa María de Guía ligger på Gran Canarias nordvestkyst og strekker seg som en spydspiss inn over på øya. Kommunen og byen kalles for kun Guía. 

Navnet til Guía

For å nevne litt om navnet så het byen i 1526 Villa de Guía. Senere, i 1629, ble det gitt navnet kun Guía av biskopen Cristóbal de la Cámara Murga. I

1963 ble navnet endret til Santa María de Guía etter forslag fra ordføreren, og etter et mye om og men fra styresmaktene på Gran Canaria. Likevel er det kun Guía som brukes i dagligtalen.

 

Klima

Siden kommunen ligger på Gran Canaria Nord er det mye vær her. Guía kan deles inn i tre deler:

 • Kystsonen, som når 300 meter
 • Senteret av kommunen, mellom 300 og 600 meter
 • Høylandet, fra 600 meter og oppover.

Jo lenger inn over i kommunen du kommer, jo færre soldager blir det, mer regn og lavere temperaturer.

 

Landbruk og natur.

Dette er en landbrukskommune. Jordbruk, husdyrhold og faktisk skogbruk. Totalt dekker dette over 57% av arealet, avlingene alene dekker over 27% med 1035 hektar, hvorav bananproduksjonen legger beslag på 400 dekar.

Sum a sumarum så er dette ikke bare en banankommune. Forøvrig dyrkes det både tomater, kål, gulrot, reddik, sukker, korn og mere til her.

Hvis du vil ut i naturen i kommunen er naturreservatet la Reserva Natural Especial del Breza, et sted å dra. Her er det både laurbær og lyng og mere til.

 

Urbefolkningen

For de som er interessert i urbefolkningen, så er også Guía en interessant område. Her ligger nemlig Cenobio de Valerón, et arkeologisk område erklært av kulturell interesse i 1978.

El Cenobio var i sin tid et stort kornmagasin oppe i fjellsiden og temmelig utilgjengelig på den tiden, nesten som en festning. Her lagret urbefolkningen sine forsyninger i uthogde hulrom i fjellet. Hver familie hadde sitt hull.

Gran Canaria Nord Guia

Tagoror del Gallego er et annet av de arkeologiske stedene på øya. Det består blant annet av en halvsirkel med tre troner laget av stein og hugget ut i fjellet. Det antas at dette har vært en slags domstol. 

Santa María de Guía – Byen

Dette er ikke en hvitkalket by, men en fargerik. De ønsker å spre farger og glede.

Gran Canaria Nord Guia byen

Den gamle byen på Gran Canaria Nord ble erklært som et nasjonalt historisk-kunstnerisk monument i 1982.

Blant de fine byggverkene kan det nevnes:

 • La Iglesia Parroquial, sognekirken, med neoklassisk fasade flankert av to sidetårn. Innvendig er det kunstverk av stor betydning, blant annet altertavler og bilder av José Luján Pérez. I kirken kan du også besøke el Camarín de la Virgen, Jomfru kapellet (åpen onsdag og lørdag fra 10:00 til 14:00) med mange severdigheter.
 • La Casa de Los Quintana er et annet eksempel på arkitekturen i byen. Det ligger på Plaza Mayor de Guía, og er fra det syttende århundre.

Gran Canaria Nord Guia Casa Quintana

 • La Casa de Néstor Álamo ligger i Calle San José er også et sted verdt å besøke. Det er et hus bygget i det syttende århundre, og nylig restaurert til bruk som museum for forfatteren.
 • La Ermita de San Roque er også en del av den historiske arven. Det ligger ved la Plaza homónima, et torg i den øvre delen av byen. Det er en relativt moderne bygning i nyklassisistisk stil, laget med kalk og sten.
 • La Ermita de San Sebastián er bygget i det 16. århundre og nylig restaurert i henhold til sin opprinnelige stil.

 

Fiestas/fester i kommunen Santa María de Guía

Fiestas de la Virgen

Dette er stor fest som blir avholdt i løpet av august. Høydepunktene er:

 • Cabalgata de Carrozas – Parade (13. August)
 • Procesión de la Virgen de Guía – Prosesjon av Virgen de Guía (15. august)
 • Batalla de Flores – Blomsterslaget (15. august)

Fiesta de Las Marías

Dette foregår den tredje søndag i september, med den tradisjonelle Bajada de la Rama, og Romeria med prosesjon i takksigelse og forbønn mot landeplager av gresshopper.

Semana Santa/Påsken

Det største finner sted i byen Luján, hvor den berømte kanariske skulptøren José Luján Pérez kommer fra. Her er det blant annet prosesjoner.

Corpus Christi

Dette er en fest for at Santa María de Guía har hatt det godt. Hvorfor ikke lage en fest for det også!


Strendene

Santa María de Guía har en steinete kyst, men det er tre steder som hovedsakelig lokalbefolkningen går til.

 • Playa de San Felipe ligger i den vestlige enden av kysten av Lairaga. Det er en grei vei hit. Her er det muligheter for surfing, hvis det er den typen vær, og når det blåser er også paragliding populær her i området. Mange av de beste restaurantene og barene finner du her i nærheten. Maten er svært kortreist sjømat.
 • La Playa de Roque Prieto ligger i distriktet Atalaya, to kilometer fra sentrum av landsbyen. En av attraksjonene er det naturlige bassenget, som har svært gode forhold for bading.

Gran Canaria Nord Guia

 • La Playa de Caleta Arriba ligger på grensen mellom Gáldar og Guía på Gran Canaria Nord. Dette er også et kystområde med svært få, om noen, turister.

 

Handel i Santa María de Guía

Guía er en av kommunene Gran Canaria med sterke håndverkstradisjoner. Her kan du velge å handle i håndverks-verkstedene eller på kommunemarkedet. Dette ligger er på Plaza Grande og Plaza de Luján Pérez, og er åpent på tirsdager og søndager 08:30 til 13:00.

Santa María de Guía på Gran Canaria Nord er en av kommunene der de produserer cuchillo canario (den Kanariske kniven). Denne produksjonen har en dyp forankring i denne kommunen. Denne kniven er verktøyet som bæres av bøndene på øya. Håndtaket er laget av metall og horn og har geometriske figurer. Selve knivbladet er ganske stort, og er mellom 15 og 20 cm.

Gran Canaria Nord Guia kniver

Utskårne tremøbler, kister, kurvfletting og mere til er også noe du kan få tak i her.

 

Gastronomi i Santa María de Guía

El Queso de Flor de Guía er det store gastronomiske produktet fra Santa María de Guía. Den er basert på melk fra ku og sau, og med tilsetting av blomster og lagring i huler med lav luftfuktighet, får den en flott og særegen aroma og smak.

Gran Canaria Nord Guia ostOst er viktig her. Den serveres som den er, med mojo eller fritert.

Kaker og småbrød med anis, rosiner, kanel eller mandler får du også.

I kyststrøkene går det mye på lokal fangst. Fisk, blekksprut, blåskjell for å nevne det viktigste.

 

Noen hurtiglenker:

 • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
 • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
 • Informasjon om nordsiden av Gran Canaria er her.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin