Øya Madeira.
Denne nydelige og fantastiske øya er hovedøya i øygruppen Madeira, som igjen er den del av Makaronesia. Selv om det er lite strandliv her så har den så mye, mye annet og by på. Fantastisk natur, flotte turmuligheter og en rekke opplevelser for livet.
De største byene er hovedstaden Funchal, Câmara de Lobos, Santa Cruz, Machico, Ribera Bravo og Calheta. Kommunene de ligger i har samme navn som byen. Det er 11 kommuner og Selvagensøyene er underlagt Funchal og Desertasøyene er underlagt Santa Cruz.
Historie
I 1419 oppdaget portugiserne Madeira, og den var helt ubebodd. De slapp dermed unna med noen ubehagelig erobring, som Spanjolene måtte på Kanariøyene. Folka som bosatte seg der kom også naturlig nok fra Portugal, spesielt en del bønder fra Minho-regionen helt nord i Portugal. De ryddet først bort deler av Laurbærtrærne, og begynte med produksjon av hvete, som så ble sendt til fastlandet. Senere i 1460 ble de første sukkerroene plantet, og for å få nok arbeidskraft ble det innført en del slaver fra Afrika. (Kanskje fra Kapp Verde, som var en portugisisk koloni lengst sør i Makaronesia.) Sukkerhandelen ble ganske lønnsom så Madeira ble et yndet mål for sjørøvere. Av den grunn ble det bygget fort og vakttårn for å få beskyttelse, men det virket ikke godt nok, det var mange angrep på øya.
På 1600 tallet fikk øya stor konkurranse innen sukker fra Brasil og Vestindia, noen som førte til at mange bønder gikk over til produksjon av vin.
Tømmereksport har også vært en viktig eksportartikkel. Fra 1581 til 1640 var Portugal under Spania, så i denne perioden var naturligvis også Madeira Spansk. Spanierne likte ikke Madeiras konkurranse innen vin produksjon, for de produsert jo mye selv, men de var glade i tømmeret til bygging av den Spansk Armada. Fra 1807 til 1814 var Madeira okkupert av engelske styrker i forbindelse med Napoleonskrigene.
Geografi
Øya er ca 58 km lang og 23 km på det bredeste. Den er fjellrik og fjellkjeden i lengdeaksen deler øya i en nord- og sørside. Det er også forskjellig klima på de to sidene naturlig nok. Det høyeste fjellet er Pico Ruivo på 1.861 meter. Kysten på øya har stort sett høye klipper, og den høyeste er på 580 meter, som stuper ned mot en liten strand, noe det forøvrig er svært lite av på denne øya.
Klima
Denne fantastiske øya har et subtropisk stabilt og behagelig varmt klima. Det virker som om det er evig vår her for det blomstrer nesten hele året. Sørsiden beskyttes av den langsgående fjellkjeden så det blir lite vind og nedbør på denne siden, i motsetning til nordsiden som har Pasatvinden rett på. I Funchal ligger middeltemperaturen på 18 grader i januar til 26 i august med unntak når det er varme vinder fra Afrika som kan føre til temperaturer helt oppe i 35 grader.
Turismen på Madeira
Turismen oppstod på 1800-tallet når velstående briter kom innom på vei til eller fra sine kolonier. Etter at flyplassene ble åpnet på på 1960-tallet ble det fart i masseturismen til Blomsterøya. I dag er det et yndet feriemål og det er en rekke flotte hoteller her. Flytiden fra Gardermoen er rundt fem og en halv time.
Det er veldig populært med spaserturer på øya for å oppleve den flotte naturen og de tropiske eventyrskogene. Siden det ikke er nevneverdig med strender her er det oppvarmede bassenger og naturlige bassenger for de som ønsker å ta seg en dukkert.
Funschal er den mest populære feriebyen med sitt sydende liv og atmosfære. Gater med brostein, shopping og koselige restauranter er stikkord her. Ellers så kan du seile, fiske, hval- og delfinsafari, vannski, surfe, dykke, kjøre slede i bakkene, og så klart bade, for å nevne noe. Havtemperaturene ligger mellom 18 og 24 grader avhengig av årstidene. Ellers så kan du besøke Santa Cruz Aqua Park eller Madeira Theme Park.
Mange besøkende tar også en tur til naboøya Porto Santo. En paradisøy med fantastiske strender.
Sledekjøring i bakken 🙂

Shopping Madeira
Her finner du et kart over shoppingsentre på Madeira.
Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.

Del dette:



