Kategorier
La Palma Reiser

Turen til La Palma

La Palma er en av de virkelig pene Kanariøyene. Det er også derfor den har fått navnet La Isla Bonita. Velstriglet, hyggelig, flott natur, men ganske liten.

Det er neppe en øy en nordmann kunne finne på å bosette seg på, på grunn av størrelsen, men du verden så fint det er å kunne ta en tur hit.


Vi var to voksne gode vennepar som la ut på tur. Bestilte flyreisen av vårt eminente lille lokale flyselskap, som frekventerer alle øyene, bestilte hotell og leiebil. Et lite avbrekk fra Gran Canaria sør skulle bli godt!

Ingen av oss hadde tidligere vært på La Palma, så vi hadde store forventninger.

Jeg må få understreke at en av fordelene ved å bo på Gran Canaria, eller Tenerife, er at det er enkelt å reise til de andre øyene i Makaronesia, eller til svært mange andre land. Både i Afrika og Europa.

Flyreisen gikk fint og leiebilen sto og ventet på oss ved ankomst, og så bar det ut på tur. Heldigvis så påtok den andre hanen i kurven sjåføroppdraget, så kjøringen var i de beste hender.

Først innom hotellet for innsjekking, og så ut på veien. Jeg vil ikke si at vi så alt av øya på de dagene vi var der, men det var ganske mye. Det vi ikke fikk med oss var en tur opp på de høye fjella, så det får vi ha til gode til en senere tur, for La Palma ønsker vi virkelig å dra til på nytt alle fire.Hovedstaden, Santa Cruz de la Palma

Hovedstaden, Santa Cruz de la Palma, roper høyt og tydelig etter oss, og ønsker oss velkommen tilbake. Dette var en helt fantastisk by! Stille og rolig. En flott gammel bebyggelse, hvor en bare ønsker å sitte på en av uterestaurantene og nyte livet. Her kan man virkelig få ro i sjelen.

Santa Cruz de la Palma

Det er et par små detaljer du kan se her i den lille hovedstaden hvis du kikker ned eller opp, og ikke bare stivt rett frem etter neste vannhull.

  • For det første hvis du ser ned på enkelte av de gamle steinsatte gatene så kan de være steinsatt med bitte små stener. Dette finnes også på andre gater på noen av de andre øyene, men du verden for en jobb! Det er ikke mange kvadratdesimetrene en klarer å steinsette i løpet av en dag, men det var kanskje meningen. Litt av et sysselsettingstiltak!
  • Det andre er at hvis du ser opp på de karakteristiske utkragede kanariske balkongene, så er de her ofte i to etasjer. Dette er ikke helt etter kanarisk standard. Sjarmerende, spesielt og flott er det i hvert fall.

La Palma Balkonger i to etasjer

Så et godt råd hvis du har tenkt deg til denne perlen av en øy – bo i hovedstaden og nyt den!

Frodig liten øy.

Den store forskjellen mellom La Palma og Gran Canarias sørkyst er frodigheten. Øya ligger lengst til øst av øyene og klimaet er nok en del annerledes her. Likevel har denne øya også ulikt klima øst og vest på grunn av fjellpartiet på midten. Beliggenheten ytterst mot Amerika og klimaet gjør sitt til at den er så grønn og flott.

La Palma en frodig øy

La Palma

Turismen.

La Palma er et yndet sted å dra for folk som liker å gå på tur, så de fleste turistene du møter har gode støvler eller tur sko. Badeturisme er det nok lite av, selv om øya har flere bra strender. Strendene kan nok dessverre ikke måle seg med strandkvaliteten på mange av de andre kanariske øyene, som La Graciosa, Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria eller Tenerife. Det er heller ikke derfor folk drar hit. De drar hit på grunn av naturen og for stjernehimmelen. Mer om sistnevnte lenger ned.

Norske og skandinaviske turister, derimot, skal du vel ha flaks for å treffe. Noen stor feriedestinasjon for nordmenn har den hittil ikke vært, men jeg har forstått det slik at det er endringer på gang. Det totale turistantallet ligger vel på et sted mellom 70.000 og 100.000 pr år hvorav de fleste er Spanske.

La Palma sør

Nå jeg tidligere har nevnt at La Palma er en grønn øy, så er dette rett med et unntak, og det er i sør. Her kan du se virkningene av vulkanutbrudd, på samme måte som du kan se på Lanzarote. Sort lava stein. Det er forøvrig også et turistsenter i sør ved San Antonio vulkanen som forteller om utbruddene og virkningen.

Som sikkert dere også har lest om så er det jo en mulighet for at et utbrudd kan føre til at store deler av øya faller i havet, noe som vil gi en flodbølge inn over Amerika. Hvem vet om dette vil skje.

Turen ned til sørkysten gir deg i alle tilfelle et inntrykk at også denne øya har ulik natur og frodighet rundt forbi, som du også kan oppleve på både Tenerife og Gran Canaria.


Stjernehimmelen

Dette er et av øyas trekkplaster. Verdens nest største stjerneobservatorium ligger her. La Palma har virkelig tatt hensyn til dette så det er store begrensninger for lys forurensning, noe som gjør arbeidsforholdene bra for de som jobber med dette.

La Palma

Mange reiser nettopp hit til La Palma for å oppleve stjernehimmelen. Klar himmel, klar luft og lite lys gjør La Palma ideelt for stjernekikking. Dette ville så klart vi fire på tur også oppleve. Turen vår var faktisk planlagt for dette, slik at vi hadde bestilt reisen til en periode uten måne. Dette er viktig for stjernekikking.

Utfluktarrangøren ble kontaktet og vi fikk beskjed om at det nå var noen skyer på vei inn over øya. Ikke bra! Heldigvis så løste det seg, så det bar avgårde opp i høyden. På grunn av de truende skyene som var på vei, hadde vi ikke tid til å dra så fryktelig langt opp. Bare til en mørk plass oppe i fjellsiden. Her ble vi loset ut av bilene, stjernekikkerter ble rigget opp, og foredraget var i gang med noen voldsom entusiastiske astronomer som jobbet på stasjon oppe i fjellheimen.

Foredraget var bra, varte fryktelig lenge, men det var vel ikke nettopp den turen jeg hadde sett for meg. Jeg trodde vi skulle opp til observatoriet, noe vi så klart ikke skulle. Hvilken dust var jeg som trodde at vi kunne kjøre opp til stasjonen om natta? Det er jo så klart lykter på bilen som ville blendet de som jobber der på grunn av lite lysforurensning. Nei! Dette er nok en annen ekskursjon som mest sannsynlig forgår på dagtid.

Vel vel, vi var vel egentlig 4 stykker som ikke helt fikk forhåpningene oppfylt på dette området. Lærdommen var: Les nøye om de utfluktene du bestiller!

Krateret.

Heldigvis så er ikke La Palma bare stjernekikking. Den har jo også så mye annet å by på. Caldeira del Taburiente er et av de stedene en bør dra. Dette krateret med en diameter på 8 km, ligger i nasjonalparken med samme navn. Veien opp går gjennom en skog med turstier og piknik områder. En nydelig natur!

la palma

Oppsummering

Selv om ikke stjernekikkingen akkurat fikk terningkast 6 av oss, mest fordi vi ikke viste hva slags tur vi skulle ut på, så ble visitten til La Palma svært vellykket. På få dager fikk vi sett og opplevd en hel masse som vi aldeles ikke ville vært foruten. Vi vil også så absolutt dra tilbake for å nyte hovedstaden en gang til, og for kanskje få en tur opp i fjellheimen med et besøk på stjerneobservatoriet på dagtid.

En tur til La Palma anbefales på det varmeste. Dette er også en Kanariøy som bør oppleves. Les mer, og se flere bilder her.

Livet er herlig på Gran Canaria, men de andre øyene er flotte de også.

Saludos

Audun

Auduns forhold til La PalamFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin