Madeira – øygruppen

Madeira – En øygruppe i Makaronesia

Denne siden er om Madeira øygruppen, men vet du at Ukulelen egentlig kommer fra Madeira? Den gjør faktisk det. Utvandret til Hawaii og spredt ut til verden derfra. (www.basicukulele/The Ukulele history)
Madeira betyr tømmer på portugisisk, og det kan dermed bety den skogkledde øya. Denne beskrivelsen passer bra for det er frodig på øya Madeira, og det er vel også derfor den kalles Blomsterøya eller Den grønne øya.

Sidene våre gir mye informasjon og tips om ferie, reiser, opplevelser, shopping, turer, vær og klima på Madeira øygruppen. Klikk deg rundt 🙂

Madeira i Madeira øygruppen

Maderira er navnet på en øy, og på den portugisiske selvstyrte regionen den ligger i. Se beliggenheten under Makaronesia.

I Madeira øygruppen, eller regionen, inngår:

  • Madeira med de to små øyene Ilhéu de Agosttinho og Ilhéu do Farol på østspissen. Det er og en del holmer og skjær langs kysten.
  • Porto Santo med en rekke omliggende holmer og skjær. De største heter Ilhéu de Baixo, Ilhéu de Cima, Ilhéu das Cenouras og Ilhéu de Ferro.
  • Desertasøyene eller Ilhas Desertas på portugisisk, og består av Chão, Desertas Grande og Bugio. Disse øyene er ubebodde.
  • Selvagensøyene eller Ilhas Selvagens på portugisisk, og ubebodde. De største er Selvagem Grande, Selvagem Pequena og Ilhéu de Fora. Øygruppen ligger faktisk nærmere Kanariøyene enn Madeira så de burde kanskje vært spanske og ikke portugisiske, men slik er det jo flere steder i verden eksempelvis noen av de greske øyer.

Det finnes imidlertid noen vaktstyrker og vitenskapsfolk på de to sist nevnte øygruppene

Hovedstaden på Madeira øygruppen heter Funchal og ligger på øya Madeira. Totalt areal er 797 kvadratkilometer for regionen og innbyggertallet er rundt 275.000.

Flagget til Madeira øygruppen

Litt fakta om øygruppen Madeira

Madeira er en øygruppe av vulkansk opprinnelse i Nord-Atlanteren som tilhører Portugal. Den består av to bebodde øyer, Madeira og Porto Santo, og to ubebodde grupper, Desertas og Selvagens, som beskrevet over. Øyene er toppene av fjell som har basene sine på en abyssalt havbunn. (Abyssal betyr noe som angår større havdyp enn 800–1100 meter.)

(Følg linkene over for mer informasjon.)

Madeira

Øya Madeira er den største av øyene og er 55 km lang, 22 km bred og har en kystlinje på omtrent 144 km. Det høyeste punktet er på 1861 meter over havet, Pico Ruivo. Det meste av det indre over 900 meter er ubebodd og ukultivert; samfunn av spredte hytter er vanligvis bygget enten ved munningen av raviner eller på skråninger som går ned fra fjellene til kysten.

Madeira har et subtropisk klima med milde temperaturer hele året. Det er også kjent for sitt varierte landskap med frodige skoger, fjell, levadaer (vanningskanaler), hager og blomster. Madeira har en rik historie som går tilbake til det 15. århundre da den ble oppdaget av portugisiske oppdagelsesreisende. Siden da har den vært et viktig handels- og turistmål.

Porto Santo

Porto Santo er omtrent 42 km nordøst for Madeira. Hovedstaden, Vila de Porto Santo, kalles lokalt Vila. I hver ende av øya er det åser/fjell, hvorav Pico do Facho er den høyeste på 515 meter over havet. Avlingene inkluderer hvete, druer og bygg. Porto Santo er berømt for sin gylne sandstrand som strekker seg over 9 km langs kysten.

Desertas

Desertas ligger omtrent 18 km sørøst for Madeira og består av tre småøyer: Chão, Bugio og Deserta Grande, samt noen holmer, som Prego do Mor ved nordenden av Chão. Kaniner og ville geiter lever på det dårlige beitet og tiltrekker seg sporadiske jegere til Deserta Grande som tidligere var bebodd. Desertas er et naturreservat som huser blant annet den truede munkeselen.

Selvagens

Selvagens, eller Salvagensøyene, er noen små ubebodde øyer som ligger 251 km sør for Madeira, og nærmest Kanariøyene. Den største har en omkrets på omtrent 5 km. Selvagens er også et naturreservat som er hjemsted for mange fuglearter.

Kultur

Madeira har en variert kultur som reflekterer dens geografiske beliggenhet og historiske innflytelser. Språket som snakkes er portugisisk, men med noen lokale ord og uttrykk. Religionen er hovedsakelig katolsk, men med noen folkelige tradisjoner som festerico (en miniatyrprosesjon) og lapinha (en julekrybbe). Musikk og dans er viktige aspekter ved madeirisk kultur, spesielt den livlige folkedansen bailinho da Madeira.

Mat og drikke

Madeira har også et variert og smakfullt kjøkken som inkluderer fersk fisk og sjømat, kjøttretter som espetada (spydgrillet biff) og carne de vinho e alhos (svinekjøtt marinert i vin og hvitløk), samt søtsaker som bolo de mel (honningkake) og queijadas (ostekaker). Madeiravin er en berømt drikk som har blitt produsert på øya siden det 17. århundre. Det er en hetvin som kommer i forskjellige stiler fra tørr til søt.

Madeira er en fascinerende øy med mange attraksjoner for besøkende. Det er et sted å nyte naturen, kulturen, maten og vinen i et behagelig klima året rundt.

.

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin