Kategorier
Gran Canaria Historie Livet på Gran Canaria Produkter fra Kanariøyene Turisme

Tourists go home!

«Tourists Go Home» er en sinnsyk uttalelse for Gran Canarias del, etter mitt skjønn.

Ikke nok med det – det er ikke en gang det som menes med uttalelsen. Det protestantene vil frem til er en mer ansvarlig turistmodell med hensyn til antallet turister, og ansvarlig utbygging i forhold til natur og miljø, og mer til. Dette i kontrast til næringen selv, og myndighetene som ønsker en økning.



Det er vel ingen med IQ over skonummeret som kan mene at turismen skal bort? Problemet med en slik slogan er at den kan snike seg inn i kanarierenes underbevissthet, og faktisk skape reservasjoner overfor turister og utlendinger. Noe som enkelte har merket, hvis man skal tro oppslagene i media. Helt forferdelig!

Denne historien er tidsaktuell 2024 og den gjelder Gran Canaria, og er mitt syn på saken. Dessverre kan ikke historien skrives kortere – Sorry!

Tom strand Tourists Go Home!
Ingen kom

NB!

Hvis du ikke gidder å lese om historien vedrørende folks levebrød opp gjennom århundrene, så klikk på denne linken til «Tourists Go Home!» Dette er neppe interessant for de fleste.

I et historisk perspektiv.

Sukkerproduksjon.

For å nevne litt om øyenes økonomi, så var sukkerproduksjon en viktig levevei i lang lang tid, men den fikk etter hvert hard konkurranse fra Spanias amerikanske kolonier, og dette førte til nedgangstider.

Hvorfor skjedde dette? Jo, for de av dere som har lest siden om La Gomera, så var det der elendigheten startet med Christopher Columbus. Han brukte San Sebastian som siste havn før han la ut på sin ferd over Atlanteren i 1492 med sine tre skip. Egentlig hadde han beregnet å kun være på La Gomera i fire døgn for å laset opp vann og mat til utflukten, men Columbus ble faktisk på denne Kanariøya i en måned.

Han var spesielt begeistret for enken og grevinnen av La GomeraBeatriz de Bobadilla y Ossorio, og av den grunn fikk han lyst til å slå seg ned på øya. Hun må jo ha vært en øyesten og et sympatisk menneske, med en slik påvirkning på oppdageren, hvis han ikke da hadde ølbrillene på. Selv om han riktignok bygde seg et hus der ble han ikke værende. Eventyrlysten overtok i forhold til andre lyster.

Det som er tragisk i forhold til denne delen av historien var at Beatriz sendte stiklinger av sukkerrør med Columbus når han endelig dro den 6. september 1492. Det var de først sukkerrørs-stiklingene som kom til den nye verden. Disse stiklingene som Columbus plantet trivdes godt der borte, og det førte til Karibias kommende sterke økonomi på bekostning av Kanariøyene.



Tomater

Den godeste Christopher Columbus hadde heldigvis med seg noe positivt på returen. Det var tomatplanter. De trivdes godt på Kanariøyene, men noen eksport ble det riktig nok ikke før havnen Puerto de La Luz var utbygget i Las Palmas i 1885. (Les mer om tomatenes historie på denne linken til Dag og Natt.)

Likevel, etter hvert ble det stor konkurranse og eksporten ble redusert. Dessuten gir nå i 2024 Kanariøene støtte til vannprosjekter i Marokko for økning av deres tomatproduksjon, som er i konkurranse med den kanariske samtidig som bønnene på øyene har vannmangel. Forståelig?

Cochenillen

Det kom også noe annet positivt fra Mexico på 1800-tallet, og det var en lus. Cochenillelus/Skarlagenlus. Av hunlusen utvinnes Karmin som er et naturlig fargestoff som i første rekke ble brukt for å farge tekstiler (England og Frankrike), men ble senere også brukt i kosmetikk, mat og drikkevarer (Campari). De røde uniformene som du ser på TV når det er store parader i London, sies å være farget av dette stoffet fra Kanariøyene.

Hvis du ser disse hvite Cochinilla lusene på en av de store kaktusene, Fikenkaktusene, så klem den mellom fingrene, så vil du se rødfargen.

Når det ble funnet opp syntetisk rødt fargestoff, så gikk det rett i dass med denne industrien også etter hvert. Campari var vel kanskje noen av de siste som gikk over til syntetiske farge. Fortsatt produseres fargestoffet, men i liten skala. Dag og Natt har et stykke om den siste produsenten på Gran Canariadenne linken.

Nedgangstider og emigrasjon

Ved slutten av det 18 århundre hadde mange kanariere emigrert til de Spanske Amerikanske territoriene, som Havana, Veracruz, Santo Domingo, San Antonio, Texas og Louisiana. De økonomiske nedgangstidene satte fart i emigrasjonen. Mellom 1840 og 1890 flyttet blant annet 40.000 kanariere til Venezuela. Tusenvis til Puerto Rico og en mengde til Cuba. En flukt fra fattigdom og elendighet.

(Historisk sett var det også mange som forlot øyene etter erobringen, men det var ikke frivillig men som slaver.)

Kanariøyenes økonomi i det 20. og 21. århundre.

Tidlig på 1900 tallet introduserte Engelskmennene en ny inntektsbringende avling, og det var bananer. Dette er fortsatt en stor inntektsbringer til øyene, men den kan ikke brødfø hele befolkningen selv om bananene er gode.

Bananer Foto: Ancelin Bonnet Pixabay

Heldigvis så ble det turisme. Det er det som i dag er bærebjelken i økonomien. Uten den ville fattigdommen fortsatt vært enorm og utvandringen stor.

Det er vel ingen med vettet i behold som ønsker å legge denne industrien død! Vi så jo hva koronaen gjorde med næringen. Hvis det ikke hadde vært støtteordninger ville det vært katastrofalt.

Tom restaurant Tourists Go Home!
Turistene har reist.




Tourists Go Home!

Selv så vet jeg at jeg aldri kommer til å reise tilbake til Venezia eller Barcelona. Jeg drar ikke til steder hvor jeg ikke er velkommen, og hvor uttrykket Tourists Go Home menes. Slike idiotutsagn kan faktisk skade industrien, og føre til at turistene ikke føler seg velkomne. Noe som ikke er, eller bør være riktig for Gran Canarias del.

Jeg så faktisk at teksten Tourists go home var skrevet på et busskur på GC500. Når jeg kom tilbake et par dager etterpå for å ta et bilde til denne historien var skuret nymalt.

Noen tullinger har sikkert hevet seg på hylekoret for at det er i vinden og populært, men etter mitt skjønn, burde de valgt et annet slogan.

Noen tankeløse mener sikkert også at turismen burde opphøre, men det kan umulig være mange.

En ting jeg har reagert på er at de som agiterer med «Tourists go Home» mener også at pumpekraftverket i sør på Gran Canaria, som vil redusere forbrenning av olje for strømproduksjon, og at jernbane mellom sør og nord for å redusere trafikken er idioti! Etter mitt enfoldige syn er da faktisk tre standpunkt jeg mener de sporenstreks burde forkaste, og med en slik sammenblanding av syke fokusområder mister de min respekt.

Hva er problemet på Gran Canaria?

Ja si det? Jeg har derimot gjort meg opp noen tanker.

Økonomi

I det herrens år 2024 går turistindustrien så det suser og bringer inn enorme gevinster. Disse inntektene burde kanskje ha en noe annen retning en nå. Jeg vil anta at store summer går ut av landet til store utenlandskeide hotellkjeder, som kanskje burde vært skattlagt på en annen måte. Jeg har ikke peiling, men har en mistanke til at dette kunne vært noe. I alle tilfelle så vet jeg at industrien totalt sett inkludert hoteller, restauranter og barer, opererer med lurvete arbeidsavtaler og arbeidsforhold. Det burde nok vært ryddet her slik at alle som er delaktige i industrien får bedre vilkår. Økende BNP og inntekter harmonerer ikke med en økning i fattigdommen. Fordelingsnøkkelen må være feil!

For å øke lokal omsetning hos handelsstanden, drosjenæringen og utelivsbransjen, burde all inclusive være forbudt i urbane områder. (Les stykket om «All inclusive«.)

Utdanning

Det er også en del av den kanariske arbeidsstyrken som er ubrukelige i denne industrien, og det på grunn av utdanningssystemet, som ikke gir ordentlig språkundervisning. De lærer jo heller ingen ting via film og TV, for alt er dubbet. Spanjolene må ikke tro at det er tilstrekkelig å kunne snakke spansk, så skoleverket må få ut elendige lærere og få inn bedre. Språk er og blir viktig, og spesielt for en turistfokusert økonomi.

Det er ikke positivt at noen må stå utenfor arbeidslivet, og se at industrien må ansette utlendinger på grunn av en språkkompetanse de burde ha fått via det offentlige skoleverket.

Direktøren for et av de 100 beste hotellene i verden, som ligger i bakkant av Maspalomasørkenen påpekte det elendig skolesystemet i avisen i forbindelse med utdelingen av en pris til hotellet, så dette er ikke bare min mening.




Bolig

Folk må så klart ha et sted å bo. Ja, men folk må også finne seg i å pendle. Det gjøres over hele verden, dessuten er bussene for tiden gratis for pendlere. Når det klages på at prisene har blitt for høye i Arguineguin, så er slik det er når det ikke bygges nok, og når det er noen som vil og kan betale prisen. (Prisene i Arguineguin har vært særs høye fra før jeg flyttet ned i 2012.) Når man ikke har råd til å kjøpe hus/leilighet ved arbeidsplassen, så må man finne seg i å pendle. Slik er det bare!

Ødeland

I denne sammenheng så er det noen uforklarligheter. Som dere kjenner til er en de langt fleste turistdestinasjoner på Gran Canaria bygd i områder som før var ødeland. Altså, det bodde ikke folk der før, det er bygget som turistdestinasjoner. Ref. Playa del Inglés, Puerto Rico etc. Turistmaskinen slike steder har ikke tatt beslag på boligområder og dermed bør ikke lokalbefolkningen klage på prisnivået.

Dessuten har det omtrent vært null hotellutbygging på Gran Canaria på en mengde år. Jeg kommer i farta kun på tre de siste 12 årene, som jeg har vært her. Det det derimot kanskje har vært på grunn av mangelen på hotellbygging, er en økning i utleie via eksempelvis Airbnb.

En lang kamp for mange.

Mange har kjøpt ferieleiligheter og bruker de i større eller mindre deler av året, og noen har kjøpt ferieleiligheter for å bo der fast. Myndighetene har nå i over ti år holdt på å plage de som har kjøpt ferieleiligheter for å bo der på helårsbasis eller mindre. Og de har frem til nylig gitt kraftige bøter.

Det er nemlig slik at landarealene på øya i er inndelt i turistområder og boligområder. Hvis du har en leilighet i et turistområde vil myndighetene at du aldeles ikke skal bo der, men flytte bort og kjøpe noe annet i et presset boligmarked. Logikken?

Hvis du ikke bor fast, men har den stående tom når du ikke er der, så skal du etter deres pipe leie den ut via registrerte utleiefirmaer som skummer fløten. Altså øke antallet turister, og gi store deler av inntekten fra din leilighet til turistindustrien. Dette har det vært en kamp om i årevis med blant annet demonstrasjonstog. I mitt hode er dette problemet uforklarlig, men svært enkelt å løse.

  1. La folk som vil bo et turistområde få lov til det, og ikke press de som er der deler av året til å måtte leie ut. Dette vi begrense tilgjengelige turistsenger utenfor hotellene.
  2. Forby korttidsutleie i boligområder (Recidencial). Det er for naboene til slike leiligheter en pest og en plage å ha festende feriefolk i nabolaget som ikke vet om, eller bryr seg om, stilletider.

Slutt og plag folk!

Mangel på boligbygging.

Det bygges ikke rimelige boliger til fastboende og trengende. Sosial boligbygging har vært fraværende i en mengde år, selv om det er store områder nær turiststeder, som er svært egnet for utbygging.

Det er store områder liggende brakk både i Arguineguin og i området rundt El Tablero bak Playa del Inglés. Hvorfor ikke få fart på slike tiltak, i stede for å klage på økende boligpriser? Nå ser det heldig vis ut til å løsne, men saksgangen i det offentlige er tregere enn en halt lus på en tjærekost.

Et paradoks er vel det at spanjoler som har leiligheter ute på leiemakedet for langtidsleie foretrekker utlendinger. Det er ikke for at de nødvendigvis betaler mer, men kanskje for at de oftest faktisk betaler og passer bedre på leiligheten. (Jeg har personlig følt på kroppen når dette ikke skjer, og hun var faktisk norsk.) Hvis de leier ut til en kanarisk familie med små barn, og inntekten til familien faller på grunn av permittering, eller frafall av arbeid, så kan de bo gratis i henhold til lovverket, og eieren må til og med betale strøm og vann. Husokkupasjon heter det. En skrekk for alle som har leiligheter for utleie, eller som har ubebodd ferieleilighet.




Egen erfaring

Jeg er fra Stavern, en liten by i Vestfold. Når jeg vokste opp var dette Norges minste by, og nærmest et fiskevær ytterst i Oslofjorden. Det som var redningen for handelsstanden, og byen, var det vi kalte badegjester på den tiden. Uten dem så hadde det vært mørkt. Siden «alle» levde av de hektiske sommermånedene var det lite med sommerferie for innbyggere med forretning, og hvis det var en dårlig sommer med få badegjester, var økonomien også elendig. Det var ingen som klaget på gjestene selv om de satte byen på hode om sommeren. Dette var i stor grad folk som bodde på campingplassene utenfor byen i gamle Brunlanes kommune, samt noen hotellgjester og et fåtall med båt.

Nå i dag er det båtturismen som dominerer, og fyller opp hele havneområdet med slagskip, og byen med båtfolk.

Stavern

Etter hvert ble det populært å bosette seg i denne lille byen på Vestfoldkysten. Hva skjer da? Jo prisene øker. Etter hvert ut over alle støvelskafter etter mitt skjønn. Det er slik at når jeg skulle flytte tilbake til Norge fra Gran Canaria kunne jeg bare glemme å kjøpe noe i min hjemby. Det hadde jeg ikke økonomi til, og jeg forventet det heller ikke. Det er jo slik ting er!

Leiemarkedet er også uaktuelt for de leilighetene som er på markedet, leies ut til politistudenter vinterstid og turister om sommeren. En attraktiv løsning med maksimal inntjening.

Så, når jeg leser at folk klager på at de ikke har råd til å kjøpe noe, eller leie noe i Arguineguin, så får de absolutt ikke sympati fra meg, for det er bare slik det fungerer.

Kanskje jeg burde starte et opprop i Stavern med slogan «Innfløtterær og turistær dra hjem» så jeg kan få flyttet hjem, slik som kanarierne mener? Tror ikke det gitt.

Natur og miljø

Det klages også på at det er turister ute i naturen på Gran Canaria. Dette kan ha en sammenheng med at de to største kommunene i sør/sørvest på øya ønsket å tiltrekke seg mer ressurssterke kundegrupper. Det vil si at de ønsket seg bort fra hurra meg rundt turister til folk som ville betale mer. For å få til dette har flere hoteller blitt oppgradert til høyere og mer moderne standard, og forbedring av infrastruktur til glede for alle.

Resultatet av en mer kjøpesterk kundegruppe.

Hva skjer så? Jo disse turistene er ikke de som fester hele natta og sover ut rusen dagen etter ved bassenget eller på stranda. Nei, de vil oppleve den fantastiske øya og naturen. Dermed leier de seg biler, eller drar på bussturer for å få opplevelser. Hvis kanarierne ønsker at turistene ikke skal få med seg naturen på øya, og heller ikke legge igjen penger på kaféer, restauranter og butikker i perifer strøk, så må de heller satse på harryturisme som før. Fåstjerners hoteller for folk som egentlig ikke har råd til å dra utenfor hotellområdet, og tilby billige drinker i bassengbarene.

Man vil vel ikke tilbake til det, selv om veiene innover på øya begynner å få mye trafikk? I år legger jo den nye turistbølgen vesentlig mer penger igjen på øya.

På den annen side hvis de ikke vil at Tourists Go Home, men beholde denne typen av turister med mer velfylt konto, så må de heller tilrettelegge for naturopplevelser slik at det kan forgå mer skånsomt. Og, eventuelt regulere turiststrømmen til populære steder som de gjør på Lanzarote, La Palma og Tenerife, hvis det skulle være nødvendig.

Søppel

En annen sak som har vært oppe våren 2024 er søppelhåndteringen i San Bartolomé de Tirajana. Problemene med dette har vært en udugelig kommune i forhold til fornying av kontrakter og oppfølging. Ikke skyld på turistene!

Når protestantene klager på turistenes søppel, så bør de først og fremst ta et alvorsord med seg selv. Ta en titt på veiskuldrene i periferien hvor ingen turist ferdes. Enkelte strekker er så forsøplet at en må lure på hva slags folk som bor der.




Nytt badeland i det blå.

Eierne av Loro Parque og Siam ParkTenerife har ønsket i en årrekke å bygge verdens største badeland ved Playa del Inglés i et område ved GC1 som ligger brakk, og som ikke kan brukes til så mye med sin beliggenhet. Det er ingen ting der! Det eneste er at det kanskje kan være noen små fornminner som eventuelt kunne integreres i anlegget.

Dette prosjektet har det vært skrevet om fra 2012 i avisene, og kanskje før det også. Det er utrolig så mange hindringer som kan komme i veien for en investering på rundt 150 millioner euro og skapelsen av 600 nye arbeidsplasser. Det ville vært en velsignelse for arbeidsledigheten, økonomien, og dessuten så sliter ikke turistene på naturen når de er der, kun gulvflisene på anlegget.

Min mistanke er at eierne av det eksisterende badeland, på veien opp til Palmitos Parque, ligger bak og bremser. Korrupsjon? Hva ellers kan det være?

Aqualand-maspalomas Basseng Badeland

Så!

De som protesterer med utsagnet Tourists Go Home må etter mitt skjønn rette sin kritikk mot de som kritikken er ment å bli rettet mot, og som er synderne. Det offentlige systemet og politikerne, som må tilrettelegge for arbeidsplasser, utdanning, arbeidsavtalebestemmelser, fordelingspolitikk/skattepolitikk, og boligbygging. For all del ikke kritiser uskyldige turister. Ikke vis dem bannere med Tourists go home, hvis ikke målet er å skape en enorm fattigdom og fraflytting ved at turismen faller for at de ikke er velkomne.

Gran Canaria kan ikke leve av lus, tomater og bananer!

Livet er herlig på Gran Canaria selv som turist.

Auduns forhold til turismen

Saludos

Audun



Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin