Moya

Moya

Moya er en av kommunene på Gran Canaria Nord. Den er smal, og strekker seg fra havet og innover mot midten av øya.

Den nordlige delen av Gran Canaria var dekket av skog under den spanske erobringen av øya. Alt som gjenstår av den skogen er Finca de Osorio i Teror og Los Tilos de Moya. Los Tilos er den største av disse, og et eventyr for naturelskere og botanikere. Det er en flott flora og fauna, og mange endemiske arter.

Urfolkets høvding, Doramas, tok tilflukt her i skogen etter angrepet på de kastiljanske erobrerne. Det har gitt navnet Selva de Doramas eller Doramas Skogen på norsk.

Naturreservatet Los Tilos de Moya er den største reserve av laurbær på øya. Den har et areal på drøyt 90 dekar, hvorav 90 dekar tilhører Moya og nesten 1 hektar ligger i Santa María de Guía .

Los Tilos Moya Gran CanariaKommunen Moya består av følgende landbyer:

 • Barranco del Laurel
 • Barranco del Pinar
 • Cabo Verde
 • Carretería
 • Doramas
 • El Frontón
 • El Lance
 • El Moreto
 • El Tablero
 • Fontanales
 • Hoyas del Cavadero
 • La Costa
 • La Jurada
 • Lomo Blanco
 • Lomo del Peñón
 • Los Dragos
 • Los Tiles
 • Moya
 • El Palmito
 • El Palo
 • San Fernando
 • Trujillo.

Det bor i underkant av 9.000 i kommunen.

Severdigheter i kommunen Moya

Av severdigheter i denne kommunen på Gran Canaria Nord kan nevnes: Cueva de Doramas eller Montaneta som er viktige arkeologiske steder.

Fester.

Moya er en kommune med en meget attraktiv festekalender. Det kan nevnes: Festen for Jomfruen av Candelaria (Virgen de la Candelaria), skytshelgenen for byen, som finner sted den 2. februar.

Så er det La Romería til ære for San Antonio, som holdes hvert år på den nærmeste lørdag til 13. juni; og festlighetene til ære for San Judas Tadeo den 28. oktober.

Litt over 10 kilometer fra sentrum av byen Moya, enda lenger innover på øya, ligger Fontanales. Her arrangeres den årlige festivalen til ære for apostelen San Bartolomé (han som ble flådd). Dette feires den 24. august.

Kirken la Ermita de San Bartolomé de Fontanaleser er fra 1872.

Kirken San Bartlolome Fontanales San Bartolome kapellet fra 1635 i Fontanales Gran Canaria

Noen flere bilder fra Fontanales:

Fontanales i Moya ved kapellet Fontanales fra avstand Moya Gran Canaria Kirken i Fontanales pyntet til fest Moya Gran CanariaMoya – byen

Denne ligger, naturlig nok etter kanarisk standard, oppe i fjella. På fjellet Doramas.

For å komme hit til denne rolige byen, må du nok ut på en smal og svingete vei gjennom vulkanske daler.

Moya 3 Gran Canaria

Navnet er utledet fra urfolkets språk insulo-Amazigh (typisk for urbefolkningen), som i likhet med mange andre byer på Kanariøyene ble forspansket. Mai> Amuyo> Amoya> Moya.

Betydningen av Maiinsulo-Amazigh skulle bli en slags tusenfryd som vokser i kratt, med veldig duftende gule blomster, noe som viser til det store antallet og variasjonen av endemiske arter som finnes i området.

Severdigheter i byen:

 • Kirken la Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria. Den henger over klippen som faller ned i Barranco de Moya. Den ble åpnet i 1957, er delt inn i tre skip, har to tårn og et stort rosevindu på hovedfasaden. Innvendig finnes noen interessante skulpturer, inkludert en sedertreskulptur fra 1500-tallet som viser Virgen de la Candelaria, som denne kirken er viet til.

Kirken Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria Moya Gran Canaria Moya Gran Canaria

 • La Casa Museo Tomás Morales. Tomás Morales var født og oppvokst i denne byen. Han er en kjent dikter/modernistisk poet (utdannet som lege), og han er Gran Canarias mest populære poet. Det er bevart mye etter ham i hans hjem, rett overfor kirken. I dag organiserer museet også utstillinger av moderne kunst.

La Casa Museo Tomás Morales Moya Gran Canaria

 • Ta deg også en tur til kirkegården i byen

El Roque ved havet i kommunen Moya

Hvis du kjører på Europaveien GC2 på Gran Canaria Nord fra Las Palmas til Puerto de Las Nieves, hvor fergen til Tenerife går, er vi helt sikre på at det er en liten landsby du vil merke deg.

Det er El Roque. Den ligger på en klippe ut i havet, og du tenker muligens at jammen er det godt at ikke det er meg som skal male de ytterveggene. Dette er en liten trivelig landsbydel i kommunen Moya. I 2017 fikk den faktisk en utvendig oppussing, og fremstår nå som en helt hvit landsby.

Noen år før var den på listen over de landsbyene som skulle rives for den lå for nærme havet. Etter dette ble den reddet og tildelt midler for renovering, noe som den så absolutt trengte.

Det er verdt et stopp her, og en spasertur inn i byen. Grunnen til at denne, og andre landsbyer ble bygd på umulige steder er for at de ikke ville ha bebyggelse på dyrkbare områder.

Les historien om landsbyen som ble hvit her.

El Roque 2017 Gran Canaria Nord Foto: Bård Ove Myhr
El Roque etter fornyelsen i 2017. Foto: Bård Ove Myhr/45photos.com
Gran Canaria Nord Moya el roque
Før 2017 og hvitmalingen.

Strendene i kommunen Moya

Moyakysten har strendene La Caleta i Altillo og de naturlige bassengene, som er egnet for bading det meste av året, Charco de San Lorenzo.

Stranden La Caleta, brukes hele året av surfere fra hele øya på grunn av de gode surfeforholdene (bølger og vind). Hvert år i begynnelsen av november, avholdes International Longboard Festival, hvor det kommer deltakere fra mange land.

Handel i Moya

I byen MoyaGran Canaria Nord utvikler håndverkstradisjonen bare mer tradisjon.

Håndverkerne åpner sine dører nesten hver dag for å selge sine flotte produkter. Det være seg kurver, folkedrakter, tradisjonelle strengeinstrumenter, som for eksempel strengeinstrumentet, den Kanariske Timbel, samt mange produkter av tre, skinn og jern.

I tillegg til disse tradisjonelle håndverksproduktene er det også utviklet nye, som såper og parfyme laget av naturlige produkter fra området.

Moya handel Gran Canaria

Gastronomi

I kommunen Moya Gran Canaria Nord får du mye god mat. Noe avhengig hvor du er så er de basert på kjøtt eller fisk.

I Fontanales, langt inne i kommunen, får du dampende retter basert på husdyrholdet, som godt krydret grillet kjøtt med nydelige sauser. Kjøttet kan være fra geiter eller kyr.

Ostene fra den midtre og høytliggende delen av kommunen kommer i mange varianter, men nær kysten går det mye i fisk. Mangfoldet av fiskearter i området byr på både hvit og blå, som ofte blir servert grillet.

Men egentlig er det bakeverket som identifiserer Moya best. Her er det nydelige kaker, donuts i forskjellige utgaver og andre søtsaker. Ikke dra før du har smakt eller kjøpt noen bizcochos lustrados! (se bildet)

Gran Canaria Nord Moya bizcochos

Mat Moya Gran Canaria

På søndager åpner Markedet for å tilby det beste av lokale råvarer.

Noen hurtiglenker:

 • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
 • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
 • Informasjon om nordsiden av Gran Canaria er her.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin