Kategorier
Livet på Gran Canaria

En Kanarisk øgle/firfisle i skapet

En uventet hybelboer!

Knutsen og Ludviksen hadde en grevling i taket, men vi har noe mye bedre – nemlig en Kanarisk øgle som har flyttet inn i uteskapet vårt her på Gran Canaria. Eller en firfisle om du vil.





Det hadde seg slik at jeg så noen «etterlatenskaper» i skapet ute foran inngangen hvor vi har støvsuger, julepynt, golfkøller og slikt. Her er det mus, tenkte jeg. Jeg er aldeles ikke glad i mus på fire ben. Du kan for øvrig les om det i historien om mus i hus.

Innkjøp av musefeller av beste utprøvde sort ble planlagt.

Her om dagen skulle jeg ut i skapet for å hent ett eller annet, og det endte med et kraftig sjokk. Jeg trodde jeg så musen. Etter at tåkesynet etter påkjenningen lettet, skjønte jeg at det slett ikke var en mus, men en øgle/firfisle som så klart hadde blitt like redd som meg; og gjemt seg godt under bunnen av skapet. Er det mulig! Jeg hadde aldri hørt om noen som hadde øgler ufrivillig som hybelboere.

Det ble innkalt til krigsråd i familien. Hva gjør vi? Musefellene skal i hvert fall ikke opp. Tenk om vi hadde skadet skapningen. Selv om vi hadde en ubetalende beboer ble det besluttet at her måtte det gis støtte. Bananer ble innkjøpt og lagt ut. Kost og losji heter det vel. Vi forsøkte også å sett ut en tallerken med vann, men vi tror ikke det var interessant.

Siden vi ikke har fått noen melding fra firfisla om når den har tenkt å flytte ut, så lever vi i det uvisse. Vi vet fortsatt ikke hva vi skal gjøre.



Aktuelle tiltak mot øgle i skap:

  • Skal den fanges og settes ut et bedre egnet sted? Ikke lett å fange, den er jo fryktelig sky og springer fort.
  • Skal vi stå han av, som de sier i nord-Norge?
  • Firfislen er vel sikkert 20-25 cm lang og den klarer fortsatt og komme seg ut og inn av luftehullene i bunnen av skapet. Vi kan jo selvfølgelig sperre for hullene så den ikke kommer inn når den er ute på jakt, men det er vel heller ikke noe snilt.
  • Vente til at den blir for stor til å komme inn og ut? Den dagen vil jo komme med litt ekstra foring.

Nei, det blir vel til at vi får se det an.

Nå banker vi på før vi åpner skapet for å hente noe, eller for å gi den mat.

(Det er forøvrig umulig å få tatt et bilde av den for fisla er så sky.)

Øgle i skapet - foring av firfisle Gran Canaria 002
Foring av firfisle



Øgler på Kanariøyene – Gecko, Firfisle og Skink

Det er tre familier øgler på Kanariøyene (i tillegg til havskilpaddene).

  • Gecko (Gekko) i familien Gekkonidae
  • Gallotia i familien Lacertidae (Kanarifirfisle i firfislefamilien)
  • Skink i familien Scincidae

Jeg tror faktisk at vi også har hatt en Gecko/Gekko på terrassen, men den er også fryktelig sky. Hvis det er riktig må det være en Boettgers vegg-gekko, Tarentola Boettgeri, også kjent som Gran Canaria Gecko. Denne lever for øvrig også på El Hierro.

Dessuten har jeg en gang satt meg på en nydelig liten blåhalet skink, med døden til følge (for skinken). Ut fra det jeg den gang fant ut så skulle ikke den bo i dette området, og den skulle også være fredet. Svært trist!

Det som er spesielt er at det har bodd øgler på øyene i 10-20 millioner år, omtrent fra da øyene dukket opp fra havet. De har hatt ulik utvikling på de enkelte øyene, så det bor derfor ikke den samme type firfisler/øgler på alle øyene.

Gallotia
Bildet hentet fra Wikipedia

(Galotia Atlanica lever bare på et lite område rundt ArinagaGran Canaria.)

Øgle i stort format – Kjempeøglene

Gran Canarias kjempeøgle, Gallotia stehlini, kan faktisk bli opptil 80 cm lang med halen. Det er jo litt av en rusk. Det er derimot ikke noe du ser rusler rundt i gatene. Selv etter en del år på øya har jeg aldri sett noe så stort, eller i nærheten av det.

Øgle i skapet - firfisler Gran Canaria
Dette er en som er fotografert i Meloneras. Dette er for øvrig en han.

I hine hårde dager var faktisk de store øglene på menyen til de innfødte. Det sies at en av grunnen til at Gallotia Goliath, som kjempen het, ikke lenger finnes på Tenerife er at den rett og slett ble spist opp. Der ble de dessuten over 90 cm lange. Nå i dag, derimot, er det umulig å finne noe slikt på restaurantenes menyer på de øyene hvor de fortsatt lever i en eller annen form, og det er kanskje like greit.

Standard firfisle

Det en derimot ofte ser er en mindre type, eller er det bare små giganter? Kanskje maksimum 30-40 cm. De liker seg godt i steinurer og glissene steinmurer. Ganske sky, og ganske glade i bananer faktisk. De lever for øvrig av plantemateriale som blomster og blader hovedsakelig, men også mus (takk for det), gekkoer og de er til og med kannibaler.

Den som bor hos oss tror jeg også liker kakerlakker, for det er lite av dem i nærområdet til hybelboeren, men det kan jo være en tilfeldighet. Hvis du vil lese en historie om den Standhaftige kakerlakk så følg linken.

Vel, vel – vi får se det litt an. Det er jo mulig vi etter hvert ønsker å ha skapet for oss selv, men det er ingen problemer med en øgle som hybelboer.

Livet er herlig på Gran Canaria, selv med en øgle i skapet!

Saludos

Audun

Auduns forhold øgle i skapet

PS:

Denne historien ble skrevet for noen år siden. Hva hendte så med øglen? Det vet jeg faktisk ikke, men en dag var den flyttet. Den syntes kanskje at husrommet ble for stusselig, og at vertskapets matservering var under all forventning.

Vi flyttet senere til en finca, som det kalles her på øyene. En liten gård innenfor Maspalomas. Så huset vårt ble solgt uten ubetalende leieboer.

fincaen har vi så klart både firfisler og gekkoer, og vi setter stor pris på deres nærvær. Fislene holder jo borte skadedyr og er et viktig innslag i den kanariske naturen. Det er jo en av grunnene til at det jaktes på de uønskede slangene på øya, som har firfisler på menyen. (Les om slanger i Paradis)

Firfislene har derimot en annen krabat rundt seg som til tider setter pulsen deres opp. Det er vår lille fincahund. En røver av ubestemmelig rase, som forsøker så godt han kan å jage de bort. Han har så klart ingen mulighet til å fange dem, for fislene er utrolig kjappe, og egentlig så virker det ikke som om de bryr seg noe særlig, bortsett fra at de må springe kjapt når han er på krigsstien.

Livet er fortsatt herlig på Gran Canaria!

Vår fincahund Charlie theislandsinthesun.com Foto Audun
Vår fincahund Charlie



Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin