São Nicolau

São Nicolau – Den uberørte øya

São Nicolau har virkelig en fantastisk natur. Et paradis for naturelskere. Bratte fjellsider med fantastiske fjellformasjoner, øde landsbyer og frodige daler. Det sies at det er en veldig spesiell stemning på São Nicolau.

Øya passer perfekt for turgåere og terrengsyklister, for fjella er ikke fullt så høye som på Santo Antão. På São Nicolau er det mange lange utfordrende fotturer gjennom uberørte skoger i Parque Natural Monte Gordo.

São Nicolau er kjent for sine fjell og for sin hovedstad Ribera Brava. Kanskje Kapp Verdes mest attraktive by?

Befolkningen lever av jordbruk, fisking og turisme ved strendene.

Naturen på São Nicolau

São Nicolau er fortsatt nesten uberørt av utvikling og turisme. De få menneskene som er heldig nok til å besøke øya, får oppleve en fantastiske natur, en avslappet atmosfære, samt en varm og gjestfri befolkning.

São Nicolau natur og fjell

Mye av innlandet er frodig og grønt – i motsetning til de andre vulkanske øyene i Kapp Verde. Øya har mer nedbør enn de fleste andre øyene i øygruppa, så befolkningen kan leve av jorda, i motsetning til mange av sine naboer. Appelsiner og kaffe vokser i høyden mens mais, bønner, bananer og papaya vokser på flatene nedenfor.

Historie

Øya ble oppdaget av portugisiske oppdagelsesreisende 6. desember 1461 og ble kalt São Nicolau, etter Sankt Nicolas. Den ble derimot først befolket på på 1500-tallet. De første innbyggerne slo seg ned i Porto da Lapa, på den sørlige delen av øya, men de ble tvunget til å flytte inn i landet, til dagens hovedstad Ribeira Brava, etter at de ble angrepet av pirater. Den viktigste havnen ble da Preguica i bukten ved Sao Jorge. Her bygde lokalbefolkningen en imponerende festning i 1818, og ruinene kan du fortsatt se.

Etter flyttingen til Ribeira Brava blomstret øya, og i 1780 ble Ribera Brava erklært som bispesete for Kapp Verde. Her ble Afrikas første universitetet, Seminário de São José, grunnlagt i 1866. Presteseminaret, Seminário de São José, som forberedte studenter til kirkelige eller offentlige jobber, var lokalisert ved siden av kirken. Dette ble et sentrum for evangelisering og for å spre den katolske tro til hele Kapp Verde og Vest-Afrika. Det ble senere også åpnet for lekfolk, og dens lære påvirket generasjoner i årene etterpå. Etter at bispesetet ble flyttet til São Vicente ble seminaret stengt i 1931 og blir nå brukt som fengsel for politiske fanger.

Sult påvirket hele øya på 1940-tallet, og dette førte til en stor emigrasjon. Hovedsakelig til São Tomé og Príncipe. Offisielt heter dette nå República Democrática de
São Tomé e Príncipe
, og er en øynasjon i Guinea Gulfen hvor de snakker portugisisk.

I 1832 var det kun rundt 5.000 innbyggere her, og i dag er det rundt 13.000 hvorav rundt 5.000 bor i Ribera Grande.

Administrasjon og utvikling på São Nicolau

Øya er delt i to kommuner, som igjen er delt inn i sogn.

  • Ribeira Brava
    • Nossa Senhora da Lapa
    • Nossa Senhora do Rosário
  • Tarrafal de São Nicolau
    • São Francisco de Assis

Før 2005 var det kun en kommune, São Nicolau.

Kapp Verdes regjeringen gjør nå en innsats for å bringe velstand til øya. Nye utviklingsprosjekter er i gang, inkludert et program for å bringe 24-timers elektrisitet til bygdesamfunnene, samt asfaltering mange av øyas veier. Regjeringen er også opptatt av å tiltrekke seg internasjonale investorer og åpne opp São Nicolau til resten av verden.

São Nicolau

Geografi og klima

São Nicolau er den østligste av de vestre øyene i øygruppen Barlavento i Kapp Verde. Den ligger mellom Santa Luzia og Sal, med et areal på 388 km².

Det høyeste fjellet er på 1312 (eller 1.340?) moh og heter Monte Gordo. Dette ligger på den mest fruktbare delen av øya i nordvest. Av andre fjell kan Monte Bissau midt på øya og Pico do Alberto i øst nevnes. I øst er det tørt og lite befolkning. Den sørlige delen er også veldig tørr. Kystområdene er generelt sett vanskelig tilgjengelige noe som gjør denne fjellrike øya mindre attraktiv for de som vil ha en strandferie, men det går an.

São Nicolau kyst

São Nicolau

På denne øya driver de hovedsakelig med jordbruk, men øya er utsatt for tørke. De flate områdene og høydene dominere det meste av kystlinken og den sentrale del.

São Nicolau


Byer

Ribera Brava

Ribera Brava er hovedstaden på São Nicolau og er plassert i en fjellhelling. Dette er en pittoresk by med fargerike hus. Fremfor alt dette er en travel by på morgenkvisten. De trange gatene er full av livlig handel i de små butikkene.

I by senteret ligger kirketorget Praça do Torreiro med kirken Igreja Nossa Senhora do Rosário. Dette er en imponerende kirke med to tårn og blå fasader. Innvendig er den svært enkel.

Like ved ligger en relativt ny markedshall hvor du kan få kjøpt mat og klær. En nydelig park med benker og blomster, hvor du kan slappe av, ligger ved elven Ribeira Brava. Den uberørte naturen på øya trer også fram ved bydelen São João, med sine pene hus, av stein med stråtak, til returnerte emigranter.

São Nicolau Ribera Bravo

Tarrafal

Etter at du har reist 26 km på en nydelig vei til nordvest for Ribeira Brava, kommer du til Tarrafal. På veien dit er det lurt å ta en avstikker til til dalen Queimadas. Det blå hullet. En åpning i fjella hvor havet slår under. Det er virkelig verdt å se.

Tarrafal har nå flere innbyggere enn hovedstaden Ribeira Brava, og har den største havnen på øya. Dette er anløpshavnen for de fleste besøkende. Det er også mange butikker og restauranter her. Tarrafal er også et av de få stendene på øya med tilkomst til strand hvor du kan bade. Fremfor alt anbefales Praia de Luz, en vid svart sandstrand nord i byen. Den svarte sanden inneholder titanium og jod, noe som skal hjelpe for leddplager og reumatisme.

I nærheten ligger Rocha Escribida, en fjellvegg som det er skrevet noen uklare tegn på. De antar et det er gammel kinesisk, hvordan nå enn dette må ha kommet hit.

São Nicolau Tarrafal

Preguica

Sør for flyplassen, som har svært lite trafikk, ligger den fattigslige fiskerlandsbyen Pregucia, også kjent som St. George-bukten. Før i tiden var det en handelshavn og en stor hvalfangststasjon her. Landsbyen har fortsatt en viss sjarm. Det er og en fin utsikt der fra.

Cachaço

Draketrær kan du også se rundt landsbyen Cachaco ved foten av Monte Gordo. Her kan du besøke Nossa Senhora do Monte Sentinha kapellet, som står på en høyde med utsikt over fjellet.

Øst på øya er det hovedsakelig forlatte hus og byer. Det er kun liv i kystregionen med landsbyene Carriçal og Juncalinho. I Juncalinho ligger det et kapell, Capela da Sagrada Familia, som ble bygget i 1960 av en munk.Aktiviteter

Vandring

São Nicolau er utvilsomt en av de beste Kapp Verde-øyene for turgåing, med mer enn et halvt dusin kjente ruter for turgåere. En av rutene følger den sentrale ryggraden i São Nicolau hvor du kan se ned på utdødde vulkanske krater, smaragdblått hav på begge sider, og den vakre halvmåneformede bukten São Jorge. En annen tur går mot vest til den frodige delen av øya, rundt Ribeira Brava hvor du til slutt går ned på brosteinsbelagte stier gjennom maisplantasjer til kysten.

På sletten Fajã ser du et veldig fruktbart område med blant annet banan- og papayatrær, samt Draketrær. Det går en sti fra fra Praia Branca til Fajã, som du vil bruke en 3 til 4 timer på. Denne turen er betegnet som en av de flotteste vandrerutene på øya. Stien går i sikk sakk oppover den bratte fjellryggen, forbi tvillingfjella og gjennom dalen fra Ribeira da Prata og inn i det fruktbare Fajã.
Det er mange turoperatører som arrangerer spaserturer på São Nicolau, men det er ikke anbefalt å gjennomføre turer alene.
São Nicolau Fjell

São NicolauFugletitting

Den nærliggende øya Raso er hjemmet til den kappverdiske lerken – en av de sjeldneste fugler i verden. Besøkende kan nå den ubebodde øya ved å spørre om en tur med en lokal fiskebåt fra havnen i Tarrafal. Turen tar omtrent to timer. Det bør bemerkes at det er ingen fasiliteter overhodet på øya Raso, så fugletittere bør ta med seg vann og mat for turen. Vær oppmerksom på at du må ha en spesiell tillatelse for å gå i land på øya.

Razolerke São Nicolau
Fiske

Farvannet utenfor São Nicolau er et av de beste stedene på jorden for å fange Blue Marlin, samt Tunfisk, Wahoo og Sverdfisk. Her kan du få flere kilo fisk for pengene dine enn noe annet sted i verden.

São Nicolau Fiske
Fjellsykling

Løypene over ryggen av øya er perfekt for veldig eventyrlystne syklister. Det er også en årlig sykkelkonkurranse kalt Race de Independencia, som følger den spektakulære 26 km rute mellom Tarrafal og Ribeira Brava. Løpet, som har vært i gang siden 2009, er organisert av Bicycle Association.

Hvordan kommer du deg til São Nicolau

Flyplassen, Preguiça, ligger i sør mellom Vila da Ribera Brava og Campo, med daglige avganger fra Sal og São Vicente. Den kan også nås med ferge fra MindeloSão Vicente eller Praia på Santiago.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin