São Jorge

São Jorge – øya med Fajãs

Øya São Jorge er et paradis for naturelskere og turgåere med Azorenes kanskje vakreste turstier. Her er det lite turisme og uberørt natur.
Historie

Historien om øya og bosettingen er innhyllet i et mysterium. De første referanser til øya er fra 1439, og det er historier om at det i 1470 allerede var beboere på øya. Dette var små grupper på sør- og vestkysten.

Det antas at nybyggerne kom fra den nordlige delen av Portugal.

Under isolasjonen etter at Spania hadde overtatt Portugal på slutten av 1500-tallet, og etter dette, ble øya utsatt for mange angrep fra sjørøvere. Både fra England, Frankrike, Tyrkia og Algerie.

São Jorge

Velstand og katastrofer

Øya har opp gjennom historien vekslet mellom velstand og katastrofer (jordskjelv, vulkanutbrudd og tornadoer) som også har ført til perioder med sult både i 1580, 1757, 1808 og 1899.

Vinrankene ble ødelagt av en sykdom (phylloxera) i 1850 og appelsinplantasjene fikk sin sykdom i 1860 nettopp når denne industrien begynte å bringe store inntekter. Mange ga rett og slett opp her også og flyttet til USA, Canada og Brasil. I dag er det ca 10 000 innbyggere som i hovedsak bor på sydkysten.

I dag har investeringene i to viktige havner gjort at innbyggerne ser lyser på fremtiden med inntekter fra meieriene og sin osteproduksjon. Den berømte São Jorge osten eksporteres til hele verden.

São Jorge

Fajãs

Nesten alle øyene i Azorene har fajãs, men det er aller mest på denne øya. Fajãs er flatt forland som er dannet av lava som har strømmet ned i havet og laget jordskred og kollaps av klippene. Det er totalt 46 slike områder. Tiden gjorde slike fajãs til fruktbare områder der det meste kunne dyrkes. Mikroklimaet i noen av dem gjorde det også mulig å dyrke kaffe, bananer og andre tropiske frukter.

Etter det ødeleggende jordskjelvet i 1980 ble de fleste av fajãsene forlatt og bare de tryggeste og best tilgjengelig er fortsatt bebodd. Disse fortjener et besøk på grunn av sin sjeldne naturlige skjønnhet.

Nå i dag, er de mest interessante Fajã da Caldeira de Santo Cristo, en beskyttet natur med en underjordisk hule og en innsjø. Den er også kjent for sine deilige muslinger, som finnes i området. Den tropiske Fajã das Almas, hvor også bading er mulig, Fajã dos Cubres med sin krystalliske innsjø, Fajã Ouvidor og de Fajã do Alem, Fajã do João Dias, bare for å nevne noen av de mest spektakulære.
São Jorge – Geografi og Administrasjon

Øya ligger midt i klyngen av de sentrale øyene. Nord for øya ligger Graciosa, øst Terceira, sør Pico og vest Faial.

Det høyeste punktet på øya er Pico da Esperanca på 1053 meter over havet.

São Jorge er delt i to kommuner. Calheta i øst og Velas i vest.

Severdigheter

  • Fajãs (se over) spesielt Fajã da Caldeira de Santo Cristo
  • Topo. En liten øy helt i øst som er naturreservat for fugler.
  • Furnas da Pombas nær Urzelina. En artig vulkansk formasjon.
  • Manadas – en pittoresk landsby med fine hus og flotte omgivelser.
  • Kirken Santa Barara. Bygget i 18. år hundrede i barokk stil og håndmalte fliser med bilder fra livet til Santa Barbara.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin