Eller: Sette opp julebelysning ute i sandaler og shorts.
Før vi feiret vår første Jul på Gran Canaria, så hadde vi faktisk hatt en Jul i varmere strøk før.
Første gang vi skulle feire julen utadskjærs dro vi til Malaysia. Siden vi dro til et muslimsk land så regnet vi med at det var stusslig med julepynt rundt forbi. Så feil kunne vi ta. Vi har vel neppe sett så mange flotte juledekorasjoner før. Det ble en flott Jul i Kuala Lumpur, selv om vi var i et uvandt klima!
Nå bor vi i på sørsiden av Gran Canaria. Her er det mange religioner og juletradisjoner, for befolkningen er fra mange nasjoner, i tillegg til det store norske innslaget.
Den Norske Sjømannskirken i Arguineguin har såpass stor menighet i vinterhalvåret at de bruker den katolske kirken i byen, som er vesentlig større. På Julaftenen står det likevel faktisk kø på utsiden. Lutheranerne og katolikkene har tydeligvis ingen feider her, kun samarbeid.
Juletradisjoner
Det er jo også slik at tradisjonene er ulike i de forskjellige kulturer. Bare en slik ting som når «barna» får julegaver. Vi gir på julaften, andre gir 1. juledag og kanarierne gir på hellige tre kongers dag, den 6. januar. Det vil si at de kanariske barna får julegavene på samme tid som Jesusbarnet fikk. Røkelse og myrra er derimot ikke den vanligste julepresangen. Denne dagen feires naturlig nok med et opptog hvor de tre hellige konger kommer ridende på kameler, og med en påfølgende fest, så klart. (Tre glupe kællær, som de sier i Fredrikstad om de tre vise menn.) (Les mer om fester og helligdager.)
Julepyntingen er jo også tradisjonsbundet. Her virker det som mange er tidlig ute. Julepynten med en nisse som klatrer opp en taustige utenfor vinduet, balkongen, veggen eller hva det skal være, kan stundom observeres så tidlig som i oktober. Noe i tidligste laget etter mitt skjønn. Nissen kommer tydeligvis ikke gjennom skorsteinen her. Det kan være to årsaker til det.
- Hus har ikke skorstein/pipe (De pipene en ser er for lufting av kloakken og lufting fra bad, og hva skal nissen dit etter?)
- Mange av barna vet neppe hva en peis og pipe er.
Våre hyggelige naboer fra England og Ecuador pynter i god tid før 1. desember og de er ikke alene om det. Til og med juletreet er oppe, og det er lysdekorasjoner både ute og inne. Jeg må jo innrømme at vi lar oss rive med; så de senere år har vi også begynt tidlig og gjerne til første søndag i advent med pynting til Jul på Gran Canaria.
Advent
Førjulstiden er jo flott, men her er det jo ikke akkurat mørkt og kaldt, som gjør at du sitter inne. Det å sette opp den utvendige belysningen i sandaler og shorts for første gang, var jo en selsom erfaring. Ikke det at kulde, slaps, snø, holke, mørke, regn og sikkert flere til av ubehagelige norske værfenomener på den tiden av året ble savnet, men det føltes nå likevel pussig. Er det virkelig mulig? Ja det er faktisk det. Det verste var at i år nummer to var ikke denne tanken i mitt hode i det hele tatt, så tilvenningen gikk greit.
Skulle jeg satt opp den utvendige julebelysningen i sandaler og shorts i Norge måtte nok inntaket av Aquavit, eller Akevitt som jeg ser er skrivemåten i disse dager, vært relativt høyt før og etter. Dette må derimot frarådes siden stort alkoholinntak med påfølgende klatring på en gardintrapp ikke er særlig smart. (For å beskrive denne drikken for våre utenlandske venner her, så kaller vi den norsk malingsfjerner, Norwegian Paint Remover.)
Offentlig pynting til Jul på Gran Canaria
Det er heller ikke bare i de tusen hjem man setter opp belysning ute. Som i Norge blir det satt opp flotte julegater, som kan være et syn. Blått lys er også en populær farge til lyssetting av palmer og annet, noe jeg så klart syntes er suverent siden er er en smule harry.
På de store kjøpesentrene er det pynt og store juledekorasjoner. De flotteste er oppsettene av hele Betlehem i miniatyr. Her er det med andre ord ikke bare stallen med Jesusbarnet, men hele byen som er med. Ganske fantastisk! Disse oppsettene kan du også se i en del kirker.
På Las Canterasstranden i Las Palmas, vår hovedstad, blir det laget en stor juledekorasjon i sanden med julemotiver. Dette er virkelig noe å få med seg. Det er virkelig godt at det er noen som har videreutviklet barnas sandslottbyggingen.
Kommer mann i julestemning i varme strøk? Ja det går bra, men omgivelsene er jo rimelig ulike de man har hatt gjennom et langt liv i Norge. Savner man den norske førjulstiden? Nei egentlig ikke, men det er jo rart med noe man har vokst opp med. Bilder av Norge med snø og julestemning er jo flott da!
Forberedelsene til Jul på Gran Canaria
Forberedelsene her går som de gjorde i Norge med julepynting i adventstiden, juletre (plast vel og merke – lite med gran på øya), lutefisk, sild, grøt, ribbe, pinnekjøtt, Aquavit/Akevitt, nøtter, Knoll og Tott, 91. Stomperud, baking og alt det andre som hører julen til. En annen fordel er at man ikke trenger å dra langt for å få med seg tyskernes julemarkeder, for eksempel. Det er jo en del tyskere her som også savner sine tradisjoner.
Kanarisk Julekurv med øyas spesialitet og herligheter av ost, vin, honning, olivener og mye annet godt, er jo og en hyggelig ny tradisjon som kan adopteres når man skal feire Jul på Gran Canaria.
Julebord trenger man heller ikke å gå glipp av her. Det er like moro på Gran Canaria, men forskjellen er regningen fra baren før hjemreise. Norsk julemat får man mange steder i de områdene hvor nordmenn vanker.
Dessuten er det jo uvanlig for en nordmann å bade i havet ved juletider frivillig, hvis en ikke er isbader, uheldig eller dritings, men her er det helt naturlig.
Antrekk til Julaften
Siden vi kommer fra møblerte hjem er det normalt med mørk dress til herrene (meg) på julaftenen. Antrekket inkluderer, så klart, også et rent slips. Vi vet jo alle hvor mye god mat og gammel moro det kan være i et slips. Damene/jentene tar på seg den fineste stas, noe som understøtter høytiden.
Den første jula, uten helt å være av-klimatisert, må jeg vel ærlig innrømme at jeg skulle ønske buksa var kort, og de mørke skoene utskiftet med luftige sandaler, samt at jakka ikke var tatt ut av skapet. Siden vi forsøker å bevare noen av våre tradisjoner, var så klart denne drømmen en total umulighet. Egentlig er det godt. Hva ville julefeiringen vært i klimatilpassede gevanter? Langt ifra vår oppdragelse, og julen hadde da absolutt ikke stått så høyt som den gjør i vårt hushold. Da blir det jo bare en hyggelig kveld med god mat og presanger – ikke Jul!
Vi har så klart stor forståelse for at de som ikke bor her fast har på seg mer komfortable antrekk. Det får jo være måte på til hva man skal ha i bagasjen, samt utsette seg for!
Skal man holde på sine gamle tradisjoner?
Så kan man jo spørre seg – er det rett å holde på tradisjonene fra sitt hjemland når man feirer Jul på Gran Canaria? Eller skal man droppe det og tilpasse seg tradisjonene der man bor? Jeg for min del syntes det er rett å holde på noe av det man har vokst opp med, og heller ta noen mindre justeringer. Derfor har jeg fått understreket min forståelse for at innvandrer, flyktninger osv i Norge holder på sine tradisjoner.
Livet er herlig på Gran Canaria! Ha en trivelig adventstid og Feliz Navidad!
Saludos
Audun
Jose Felisiano – Feliz Navidad er sett av rundt 24 millioner mennesker:
Del dette: