Artenara

Artenara – Huler og natur

Artenara er et flott sted på Gran Canaria Vest å dra til for å se på huler og arkeologiske plasser, som viser livet til urbefolkningen, eller for å nyte utsikten og naturen. Hvis du vil kan du også overnatte i huler, eller grottehus som det kalles.

Denne kommunen ligger høyest på Gran Canaria, med liten befolkning, og har de fleste grottene på øya. Det er ikke mer en ca 1.100 innbyggere (2017), og halvparten av dem bor i byen Artenara. (1.469 innbyggere i 2004.)

 

 

Artenara

 

Navnet Artenara regner man at kommer fra det Berberiske Amazigh, som kan oversettes med «sted gjemt blant steiner», og det passer godt. Det kan nevnes at frem til 1930-årene var det kun noen få hus i nærheten av den nåværende kirken. Resten av befolkningen bodde i huler, eller rettere sagt, hulehus/grottehus.

Fortsatt i dag er det vanlig at hulene brukes som boliger, i forbindelse med landbruket og i forbindelse med turisme. I disse grottehusene er det en konstant temperatur på 18 grader gjennom året, så det er behagelig både vinter og sommer.

Hulebolig Artenara Gran Canaria

 

Til tross for sin beliggenhet oppe i fjella, går en liten tarm av kommunen helt ned til havet. Det er ikke forbindelse mellom den lave delen av kommunen og den som ligger oppe i høyden, innen selve kommunen, så den henger ikke helt sammen. Terrenget i kommunen faller altså fra 1773 meter over havet på fjelltoppen Moriscos, og ned til havnivået på vestkysten.

Ved kysten ligger stranden Punta Gongora eller Punta de Las Arenas. Den kan kun nåes til fots, og det er ofte mye bølger og vind der.

Det er landbruket som er ryggraden i kommunens økonomi. Potet, mais og frukt er de viktigste produktene.

Beite er et supplement til økonomien. Håndverk er ganske utbredt. Det være seg produksjon av sopelimer, ullarbeider, keramikk og produksjon av mandelolje. 

Artenara – byen (landsbyen)

Artenara
Artenara med Tejeda i det fjerne

 

Hvis du vil kjøre fra turistdestinasjonene i sør til Artenara må du belage deg på svært krøllete veier, og beregne god tid. Spesielt hvis du tar rett opp fra sør, eller via vestsiden. Selv om veiene kan virke skumle for mange, så får du med deg en suveren naturopplevelse, og en biltur du neppe vil glemme.

Atrenara er en av de aller peneste landsbyer du kan besøke på Gran Canaria.

Det første du vil registrere når du kommer til byen er de to store monumentene som ligger på hver sin side ved innkjøringen.

 • Mirador del Corazon de Jesus. Jesus-monumentet hvor han omfavner byen, dedikert til Jesu hjerte av José Luis Marrero (1996). Fra denne toppen ved byens sentrum har du en fantastisk utsikt over byen og omgivelsene. (Under denne høgden er det en tunnel ut til en terrasse med restaurant.)

 

 

 • Mirador de los Poetas med skulpturen Faro de Alisios av Emilio Padrón Miranda.

Artenara Mirador de los Poetas

Samt det som ligger ved veien inn fra nord:

 • Mirador de la Atalaya av Máximo Riol Cimas (2007) for bevaring av miljøet og naturen på Gran Canaria.

Artenara Mirador de la Atalaya

 

Landsbyen Artenara ligger på 1.270 moh, og er dermed den høyest beliggende landsbyen på øya med flere flotte utsiktspunkter. Det er utsikt til Roque Nublo og Bentayga samt hele Caldera de Tejeda. Byens omgivelser inngår også i Tamadaba naturpark.

 

Det er óg mange skulpturer og monumenter i landsbyen Artenara. Manuel González Muñoz (1965), en lokal skulptør, har laget flere som står rundt i byen.

Artenara Cyclist Manuel Gonzáles Muñoz

 

Ta en minnerik overnattingstur til denne flotte kommunen!Booking.com

Severdigheter i landsbyen Artenara

Hulehusmuseum.

Urinnvånerne i kommunen var bosatt i Artenara, Acusa og Artevigo allerede fra det 6. århundre. De brukte sine huler til alt fra boliger til gravsteder. Erobrerne som bosatte seg i området benyttet hulene hovedsaklig til landbruksformål.

Dette gamle hulehuset ble rehabilitert i 1960. For sin historiske verdi for fremvisning av hulehuskulturen, ble huset kjøpt av kommunen. I 1997 ble det etnografisk museum.

Artenara hulehusmuseum

 

Kirken San Matías i sentrum er oppkalt etter apostelen Matteus (på Norsk) som har vært beskytter for Artenara fra 1679, og beskytter for Pinje-trærne på Gran Canaria fra 1997. Dette er nå hovedkirken i sognet Artenara.

Dens opprinnelse går tilbake til tidlig syttende århundre, men etter utallige konflikter og sommel fra myndighetene, begynte den nye kirken å bli bygget i andre halvdel av det nittende århundre. 1865 for å være mer eksakt. Tårnene er fra 1957 og mye av interiøret fra 1962. Det er og noen flotte malerier i kirken. Det tok litt tid å få denne kirken ferdig.

 

 

 

La Eremita de la Cuevita

Hvis du tar en tur ArtenaraGran Canaria Vest bør du besøke den gamle helligdommen, som ble bygget i en klippe ca 400 meter fra sentrum av byen. Det er et lite kapell hvor alt (alter, prekestol, skriftestol og kor) er hugget inn i fjellet. En utvidelse av det opprinnelige kapellet fant sted rundt 1865.

Artenara La eremita de La Cuevita

 

Utsiktspunktet Unamuno.

Utsikten er oppkalt etter Miguel de Unamuna (1864 – 1936), kjent forfatter og filosof, som besøkte Gran Canaria i 1910. Fra dette punktet får du et flott inntrykk av Caldera de Tejeda. 14 millioner år med brutal vulkansk aktivitet hvor de rolige periodenes erosjon har skapt et vilt og takkete landskap.

Fra punktet ser du Gran Canarias monolitter/symboler – Roque Bentayga (1412 moh) og Roque Nublo (1813 moh) med fler. Du kan også se Acusa Seca i det fjerne (se under).

 

Artenara Utsiktspunktet Unamuno

Arkeologiske steder i kommunen Artenara.

Den naturlige festningen Acusa er et platå med vertikale vegger og danner en naturlig festning.

Artenara Gran Canaria Vest

Risco Caído

Huleområdet ligger i Barranco Hondo som deler kommunene Gáldar og Artenara. Det består av en rekke huler som har vært boliger, samt brukt for husdyr og andre jord- og landbruksformål.

Det er også huler som har hatt religiøse formål. Kanariøyenes eneste hule med kuppeltak er her. Dette rommet har et vindu oppe som solen skinner inn gjennom på en gåtefull måte. Det spekuleres på om det er knyttet til fruktbarhet, som en jordbrukskalender eller astrologisk kalender. I alle tilfelle så er dette området så spesielt at det er foreslått som et UNESCO Verdensarvsted.

Los Corrales Acusa

Denne plassen på Gran Canaria Vest består av ni grotter på to nivåer og ligger øst for platået. De fleste av grottene er hugget inn i fjellet. I det første nivået kan du se rester av nyere vegger for å skille storfe, men de var sannsynlig boliger før. Høydepunktet er to grotter som inneholder bergkunst. Det vil si malerier.

Acusa Seca

Sør for Los Corrales kommer du til Acusa Seca, som er gravet ut ved foten av en naturlig hylle i terrenget. Området består av 40 grotter og i nærheten et «befestet» kornmagasin (det vil si vanskelig tilgjengelig for røvere). Bortsett fra at det var et geologisk gunstig sted å grave ut grotter, er også dette et sted med permanente vannkilder.

Acusa Gran Canaria Vest

Det er et grottekapell her, som sannsynligvis er fra fransiskanernes innflytting på midten av 1400-tallet. Først var dette dedikert til San Juan og deretter til Virgin de La Candelaria frem til 1675. Da ble det besluttet å bygge et nytt kapell.

La Mesa de Acusa er et av de viktigste boområdene for urinnvånerne i den sentrale delen av Gran Canaria. Datert tilbake til det 6. århundre. Bolighulene har interne ganger og trapper hugget ut i fjellet

I dette området kan du faktisk også leie deg inn for en litt spesiell overnattingsopplevelse.

 

 • Artenara Gran Canaria Acusa Seca - www.theislandsinthesun.com

 
 

Los Candiles

Cueva de los Candiles ligger nær Artenara-fjellet. Det er en utgravd firkantet hule på ca 28 kvm, og med en takhøyde på 3 meter. Det er mange symboler/graveringer i denne hulen.

Nyere studier mener at den var til bruk i forbindelse med de seksuelle religiøse ritualene til urbefolkningen. Ritualene skulle frembringe fruktbarhet til landet, dyr og mennesker.

Cuevas del Caballero

Dette er et kompleks bestående av tolv naturlige grotter. I tre av hulene er det hulemalerier. Det menes at området har vært brukt av kvinner som praktiserte hekseri.

El Álamo

Fra Acusa og vestover, kommer du til landsbyen El Alamo, mellom Cruz del Alamo og La Candelaria. Her ligger en imponerende låve, eller rettere sagt et kornmagasin, med tre naturlige grotter i bunnen. Litt lenger sørvest ligger en landsby med 14 naturlige grotter.

La Candelaria

Dette består av 22 kunstige grotter spredt over 4 nivåer. To av disse har viktige hulemalerier.

Cueva de Las Estrellas ligger midt i området. Det virker også til at dette kornmagasinet ble brukt til ritualer knyttet til landbruket.

El Hornillo

Denne plassen ligger mellom La Cruz og La Esquina Fortamaga, og er delt inn i 4 nivåer. Kun det nederste er tilgjengelig. De fleste grottene er på første nivå. Der er det 29 grotter, hvorav 18 var bolig. På nivå to er det to hovedkamre, som er koblet sammen, og flere andre. Det er også hulemalerier her. De har vært i bruk inntil nylig, og sammen med Acusa Seca var dette de mest befolkede landsbyer i kommunen.

Francisco Suarez, kom tilbake fra Cuba i slutten av 1800-tallet og investerte pengene sine i gården La Vica, der han plantet sukkerrør. Han installerte også et destilleri for å produsere rom, og han solgte rom og sukker i Agaete. I dag kan vi fortsatt se dammene der sukker og rum ble oppbevart.

Fortamaga

Dette området består av 9 grotter, hvorav 6 virker til å ha vært boligerFester – Fiestas

Her, som i alle andre Kanariske kommuner har de en rekke fester av alle slag. Noen av de som er i kommunen ArtenaraGran Canaria Vest er:

 • Februar: Sist søndag. Fest for apostelen St. Matthias (San Matias), skytshelgen for Artenara og Pinares de Gran Canaria
 • Mai: Sist lørdag. Festival for San Isidro, og sist søndag, pilegrimsferden til San Isidro
 • Juni: Sist søndag er det fiesta de San Juan y Corazón de Jesús.
 • Juli: Andre søndag. Fiesta de San Antonio en el Barrio de Lugarejos
 • August: I hele august måned. Fiestas de La Cuevita (som lokalt regnes som skytshelgen for syklister og kanarisk folklore). Sist søndag er den viktigste delen og folk ofrer til Virgin of Cuevita.
 • September: 14. September. Fiesta del Cristo de Acusa
 • Oktober: Andre søndag. Kyndelsmesse Acusa

 

Gastronomi i Artenara

I Artenara kommune kan du nyte velsmakende retter. Grillet kjøtt av geit og kanin, og stekt svinekjøtt. Ost fra husdyrene i området (laget med en blanding av melk fra geit, ku og sau), rynkete poteter med Mojo, Ropa Vieja («gamle klær» – en slags lapskaus) eller blodpudding.
 

 

Noen hurtiglenker:

 • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
 • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
 • Informasjon om vestsiden av Gran Canaria er her.

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin