Sykehushistorier 14 – Renhold

Renhold på sykehus – eller hvordan spre smitte på en effektiv måte.

Normalt sett ser, og er, renholdet på sykehusene bra. Renholdspersonalet som en ser på dagtid på hospitalene og sengepostene virker til å gjøre en god og grundig jobb. Etter noen innleggelser har jeg registrert det.

Imidlertid så hadde vi (min datter og jeg) en selsom opplevelse midt på natten på akutten på barneavdelingen i Las Palmas. Hospital Universitario Materno-Infantil de Canarias.

Sykehushistorier Gran Canaria - Matermal Hospital Insular Las PalmasRenhold
Barnesykehuset

Informasjon om sykehushistoriene.

Disse historiene med Sykehushistorier bør leses i sammenheng fra den første og utover.

Historiene så langt:

Jævlig vondt! – Sykehushistorier fra Gran Canaria/Spania

Sykehushistorier 1 – Sykehus på Gran Canaria. Her med en innføring om hvordan man røyklegger et venterom.

Sykehushistorier 2 – Leger. Spanske leger, hvordan en kommer inn i systemet, hvordan få tak i en lege, norske pilletrillere og cubanske synske leger.

Sykehushistorier 3 – Legetimer og fritid. Noen ganger kommer man inn både før og etter oppsatt time. Jeg fikk det rimelig travelt en gang jeg fikk før oppsatt tid.

Sykehushistorier 4 – Leger og språk. Dette er ikke et problem normalt, men det kan føre til noen utfordringer når du ikke behersker spansk.

Sykehushistorier 5 – Blodprøver. Full kontroll og du kan lage deg et arkiv over dine testresultater.

Sykehushistorier 6 – Spesialister. Det er lett å få en henvisning, men en utfordring å få en time. Hvordan få time ved å bli fly forbandet.

Sykehushistorier 7 – Innleggelse på sykehus. Noen ganger er det en fordel å bli lagt inn for å en raskere diagnose.

Sykehushistorier 8 – Hospital San Roque Maspalomas nr 2. Noen dager er ikke som andre. Her er en av mine dager som jeg gjerne kunne unngått.

Sykehushistorier 9 – Endoskopi. Skrekken for å spy ut hele rommet.

Sykehushistorier 10 – Rehabilitasjon. Det kan til tider være tilnærmet umulig å finne frem til dit du skal uten en god innføring i systemet.

Sykehushistorier 11 – Psiquiatria – Psykiatriavdelingen. Er det noe som funker under topplokket? Da er det kjekt med en sjekk.

Sykehushistorier 12 – Urolog. Blir det gutt eller jente?

Sykehushistorier 13 – Sykepleierne, mat og medisiner. Ja, de kan bade deg i senga, og du kan få en flue i suppa.

Smittsom barnesykdom.

Det hadde seg slik at mitt barnebarn var ganske så syk. Det kom ut begge veier og problemet ville ingen ende ta. Denne sykdommen var smittsom siden resten av familien også ble satt ut av drift på rundgang. Etter besøk på legevakta i Arguineguin en sen kveld, ble knotten sendt til akutten på Matermal (føde- og barnesykehuset) ved Hospital Insular.

Akutten på barnehospitalet i Las Palmas

Da vi kom til denne akutten var venterommet ganske fullt. Oi, oi tenkte vi da, dette kan ta tid. Men så er det jo slik at en må ta de ventende og dele på mint 3 for å finne antall pasienter. Foreldre og besteforeldre må vite.

Først var det innregistrering i skranken, deretter måtte guttebarnet inn på et rom for merking med bånd rundt armen. Siden pasientantallet, etter regneoperasjonen, likevel ikke var avskrekkende, og at de her faktisk har flere leger, førte det til en relativ rask tilgang til ekspertisen.

Dette var en ung hyggelig lege med en sykehusjakke med barnslige motiver på (tegninger), noe som alle på øya på barneavdelinger bruker. Både i Arguienguin og i Las Palmas. Legene skiller seg her ikke ut i forhold til pleierne.

Normalt sett ser en jo forskjell på uniformen. Du treffer jo ikke en eneste ung lege eller spesialiststudent uten sin korte hvite jakke med et stetoskop rundt halsen, eller i noen tilfeller stikkende opp av jakkelommen.

Venterommet på Matermal Hospital Insular.

Etter legekonsultasjonen der ble vi geleidet inn på et venterom hvor han skulle ha medisin hvert 5 minutt i 90 minutter. Litt av en prøvelse for oss å få i pjokken på 2 år noe som han aldeles ikke likte.

Venterommet var et ganske stort rom med lenestoler rundt veggen. Stolene var av den typen en kan finne på fergen mellom øyene med både armlener, legghvilere og fothvilere, trukket i marineblå skai (flotte hvilestoler må vite). En del av stolene var også merket at de var for pasienten. Dette var sikkert for at ved et rusj skulle det være plass til innkommende pasienter uten at alle var opptatte av en mengde pårørende. Fornuftig.

Da vi kom inn på venterommet satt det en liten familie til der, og den ene siden av rommet var dominert av en stor dam med oppkast. Gulv og stol. Det var tydelig at mitt barnebarn ikke var alene i denne verden om å ha denne sykdommen. Andre hadde også lagt igjen et visittkort.

Og så kom renholderen – et fantastisk og uforglemmelig renhold!

Etter en stund kom det en vaskehjelp inn. Endelig ble det renhold! Klokken var nå rundt tolv på natten. Hun var nok innkalt for å få orden på griseriet. Flott tenkte vi. Det var en godt voksen dame både i forhold til alder og livmål. Omkretsen var også omtrent den samme som høyden.

Strategien for renhold.

Hun startet med å tørke opp det meste, men ikke alt, av oppkastet fra gulvet med noen papirkluter som hun kastet i søpla.

Deretter begynte hun med å vaske med en klut. Naturlig nok begynte hun med kluten der det var verst, nede på fothvileren på stolen. Deretter tørket hun seg oppover, med den samme kluten uten oppvridning, på legghvileren, sitteputen, ryggen og armlenene.

Etter at hun var ferdig med denne stolen tørket hun like god av de andre stolene i nærheten.

Deretter begynte hun med gulvvasken. Da starte hun naturlig nok med moppen oppi det som var igjen av oppkast og vasket over hele gulvet før hun vred den opp.

Om det ikke hadde luktet oppkast før på dette venterommet så gjorde det det ihvertfall nå. Dette bekreftet at hun aldeles ikke vasket med Gin eller annen sprit for å desinfisere, som de gjør på mange barer.

Min datter fikk også et innblikk i hvordan hun vasket toalettet i gangen, og det var heller ikke etter den naturlige og mest hygieniske rekkefølgen.

Endelig bort fra den smittespredende renholder.

Etter denne operasjonen føle vi oss plutselig veldig møkkete etter å ha sittet og tatt på stolene, for hun kunne jo ha vært innom her før med den samme rutinen for renhold. Hvor er nærmeste Antibac spurte vi hverandre. Det er normalt godt spredd ut med dispensere i lokalitetene, men akkurat nå så vi bare tomme stativer.

Litt senere på natta kom en ny familie inn med en datter med samme sykdommen. Hun klarte også å grise til gulvet, men vi var heldigvis ute derfra før vaskehjelpen var tilbake.

Om denne damen som vasket var fast annsatt eller innkalt som en erstatning for andre profesjonelle har jeg ikke peilig på. Det jeg fikk bekreftet var derimot at selv om det var en dame, husmor og voksen er det ikke dermed sagt at en kan vaske. Hadde ledelsen eller andre ansatte sett dette vil jeg anta at dette ble hennes siste nattevakt, eller sendt på opplæring. Bedre innsats for smittespredning har jeg hittil ikke opplevd.

Denne formen for renhold er nå historie.

Dette er nok historie nå med denne type renhold. Takk og pris! Opplevelsen var fra rundt 2017. Etter dette har vi hatt en korona epidemi som har satt smittespredning øverst på kartet. Det kom noe godt ut av denne epidemien også. Les om Viruset fra helvete!

covid-19

Neste historie er om besøkende og pasienter.

Heng med!

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin