Pico – Fjell øya
På Pico finnes den majestetiske Pico Alto, som er 2,352 meter høgt, og som er Portugals høyeste fjell.
Portugal har, som Spania, sitt høyeste fjell ute på en øy. For Spanias del så er det Teide på Tenerife som er det høyeste. Øya Pico skiller seg også ut fra de andre øyene i Azorene med dette fantastiske fjellet, eller rettere sagt vulkanen.
Geografi
Pico er den nest største øya i Azorene, ligger sørligst i den sentrale delen, er ca 46 km lang og 15 km bred. Øya ligger mellom Faial og São Jorge.
Pico Alto, med sitt omliggende høytliggende platå opptar den meste av den vestlige delen av Pico. Et annet høytliggende platå er Planalto da Achaada, som har flere titalls vulkanske kjegler, flere innsjøer, enger og skoger. Dette platået opptar det meste av den østre delen av Pico. Dette platået har også topper på over 1.000 m.
Bakkene ned fra platåene faller svakt nedover, men oftest er de bratte ned til en kupert sort kystlinje. Det er flere bisarre fjellformasjoner, og de mest imponerende er på nordkysten hvor det er mange buer, grotter og tunneler. Et fremstående eksempel er Arcos do Cachorro, som er en merkelig fjellformasjon perforert av grotter og tunneler. Den ligger i en bukt med samme navn på nordkysten.
Pico har et godt veinett så der mulig å kjøre rundt øya, og innover på øya. Her kan du få en fantastisk utsikt over det skjønne og ville landskapet. Pico Alto sees fra omtrent alle steder, og det gjør også det dyp blå Atlanterhavet og naboøyene.
Pico – Geologi og landbruk
Pico er den yngste øya dannet av en vulkansk eksplosjon for ca 300.000 år siden. Dette forklarer det relativt tynne laget av humus på vulkansk stein, som de første innbyggerne fant da de etablerte seg her og begynte å dyrke øya. Dette var i den siste halvdelen av 1400- tallet.
Disse forholdene førte til at det var et hardt slit for de nyetablerte å dyrke frukt og vindruer. Og det er det fortsatt i dag. En kan vel kanskje trekke noen paralleller til Lanzarote på Kanariøyene i så måte.
Vulkanutbrudd
I løpet av de siste 500 åra har Pico Alto hatt fire utbrudd, og sist i 1718. Øyboerne syntes naturlig nok at det var skikkelig uflaks at dette skjedde, og utbruddene etterlot seg svarte lavabergarter over alt.
For å gjenopprette de verdifulle landbruksarealene stablet de lavasteinene i små pyramider, som kalles «maroicas». Dette legger også et interessant aspekt til landskapet.
Det er også en positiv side med den vulkanske steinen. Den har fra begynnelsen til i dag vært brukt til å bygge de typiske svarte husene og steinveggene/gjerdene som beskytter vingårdene fra den sterke hav-vinden.
Befolkningen
Det bor i dag ca 15.000 på øya, og de bor i all hovedsak rundt kanten av øya, hvor det var mulig å dyrke frukt, grønnsaker og vindruer i terrasser. Bakkene mot vulkanen er har tett vegetasjon. På høylandet er det fortsatt den skogtypen som i tidligere tider dekket store deler av Middelhavslandene og Atlanterhavsøyene, og det er nesten ikke mulig å utnytte denne delen landbruksmessig. Nordkysten har tett skog og er mindre befolket, mens sydkysten er omtrent maksimalt utnyttet og dyrket.
Pico – Historie
Picos historie er sterkt knyttet til Faial, og forsatt i dag blir administrasjonen utført derfra. Det er derfor byen Mandelena regnes som den viktigste byen, men ikke som hovedstad på øya.
Vin og Hval
Pico ble naturlig nok oppdaget på samme tid som Faial, og den første bosettingen ble i området rundt landsbyen São Roque på nordkysten.
Verdeho vintreet ble brakt til øya fra Madeira av en prest. Dette ble grunnlaget for øyas lange og voksende vinproduksjon. Det ble riktig nok et tilbakeslag i produksjonen etter vulkanutbruddet i 1718 og 1720.
I sin storhetstid av Picos vinproduksjon, ble den gode vinen herfra verdsatt over hele «verden», og eksportert til mange hoff og europeiske gods, og til og med så langt som til Russland.
Frem til midten av 1800-tallet var det vin og fisk som utgjorde de største inntektskildene selv om det var Horta, Faials hovedstad, som tjente mest på Picos vinproduksjon. De skipet den ut derfra på fat merket med «Vinho do Faial» – vin fra Faial.
Etter at phylloxera ødela store deler av vinranken i siste del av 1800-tallet, gikk vinproduksjonen ned for telling, og hvalfangst ble den nye bærebjelken i øyas økonomi. Hvalfangsten stoppet i 1983 på grunn av ulønnsomhet (forbudet kom i 1989), og fisking etter tunfisk og prosessindustrien ble deretter de viktigste inntektskilder.
Nyere historie og turisme
Øya bygde sin egen flyplass i 1982 og fikk investeringer fra EU. Returnerende emigranter, og håp om uavhengighet fra Faial, gir et håp om en fremtidig voksende turistindustri.
Pico har en flott beliggenhet for Hvalsafari, siden kysten av Pico fortsatt foretrekkes av disse fantastiske sjøpattedyrene. Det er rundt 20 arter i området. Pico har også alt naturelskere ønsker på jakt etter unike opplevelser og en minneverdig ferie for livet.
Del dette: