Kategorier
Fuerteventura Historie

American Star

Luksusskipet som endte sine dager som et spøkelsesskip på en strand på Fuerteventura.

Historien til American Star starter naturlig nok i Amerika.

Det flotte passasjerskipet SS America, som det først het, ble sjøsatt av Elanor Roosvelt 31. august 1939 i USA. På grunn av krigen ble jomfruturen kansellert og skipet ble satt til krigstjeneste. Det fraktet faktisk 483.000 soldater under andre verdenskrig.

American Star NY Den Gang det het SS America
Etter krigen ble skipet overlatt til sine eiere igjen. De restaurerte skipet til sin originale luksuriøse stand, og hun fikk sin jomfrutur de 14. desember i 1946. Krigstransporten hadde nok slitt endel på inventaret.

SS America senere American Star

American Star Interiør 2 Den gang det het SS America

Amreican Star interiør 1 Den gang det het SS America

I perioden 1946 til 1964 gikk SS America i transatlantisk passasjerfart, til flymaskinene overtok rollen som fremkomstmiddel over Atlanteren. Det var mange flotte Atlanterhavskryssere som led den skjebnen.

Et gresk rederi overtok skipet i 1964, og ga det navnet SS Australis. Det ble modernisert og satt til tjeneste for seiling med emigranter og turister. På dette tidspunktet hadde det en kapasitet til å ta 2.300 passasjerer. Etter dette ble hun solgt igjen, endret navn på nytt, men på grunn av manglende vedlikehold ble skipet ubrukelig.

Siste oppdrag og nytt navn – American Star

I 1993 ble skipet kjøpt av en Thailender, som ville sette den i stand som et flytende luksushotell i Bangkok. Tanken var jo god! Skipet fikk da også et nytt navn igjen, og denne gangen som American Star. For å få skipet til østen ble hun tatt på slep av en taubåt fra Ukraina. Dessverre ble tauingen et mareritt. Under en stor storm den 15. januar 1994 på Kanariøyene måtte besetningen på taubåten kutte kablene til American Star, og hun drev inn mot Playa GarceyFuerteventura. Her brakk skipet etter hvert i to på grunn av forholdene, og i juli 1994 ble det erklært som totalt havari/tap.

American Star før det brakk helt i to

American Star etter at det brakk i toEtter havariet

Det som så skjedde var at American Star ble et yndet mål for lokale vrakplyndrere. Mange av gjenstandene fra American Star endte opp i en bar i Puerto del Rosario, som het Naufragio (skipsvrak).

Vraket ble så en vesentlig attraksjon på Fuerteventura, til tross for at det er strabasiøst å komme frem til stranden hun endte opp på. Selv om det så ut som om skipet lå nært land, er det mange som har omkommet under forsøk på å svømme ut til det. Det er sterke strømmer i området, så mange har blitt dratt med ut og druknet.

Etter at American Star brakk i to sank akterenden i havet. Den forreste delen ble stående som et spøkelses skip. American Star ble også merket av på karta over Fuerteventura (bare forsøk og søk selv). Gjennom åra har det blitt mindre og mindre igjen å se av vraket. Til slutt var det bare mulig å se det ved lavvann. Det sies at det nå er helt borte (ikke verifisert).

november-2007-american-star-close-up siste tiden
November 2007

Vraket var avmerket på kartet, men ble fjernet i løpet av de siste årene før 2020. Dette sikkert på grunn av at det faktisk var borte.

Slik var historien om det Amerikanske luksus skipet som endte sine dager på en strand på Fuerteventura.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin