Gáldar

Gáldar – kommunen med en kongelig by


Helt nordvest på Gran Canaria Nord ligger kommunen Gáldar. Om man definere Gáldar som nord eller vest på Gran Canaria blir noe likegyldig, men vi har tatt den med under nord.

Den strekker seg også som et kakestykke, inn fra havet mot sentrum av Gran Canaria. Dette er en landbrukskommune med fantastiske arkeologiske funn etter urfolket, og mange historiske steder.

Dagens befolkning er som andre Kanariere glade i fester, fiestas, noe deres kalender preges av. Det er ikke lenge mellom hver av festene i denne kommunen.

Det bor rundt 25.000 i Gáldar.Historien til Gáldar

Navnet er utledet fra Agaldar som kan oversettes med kongelig by, og det er ikke så rart for stedet var en gang sentret for urfolket. Spanjolene ga den navnet Gáldar i 1484 etter erobringen. Som tidligere sete for Tenesor Semidán (senere kjent som Fernando Guanarteme etter at han ble kristnet), en av øyas to høvdinger før erobringen, er Gáldar veldig stolt av arven sin. Dette vises på mange av navnene på gatene i byen Gáldar. Se Kanariøyenes Historie.

Severdigheter

Den største attraksjonen til Gáldar erEl Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada (se under Gáldar – byen)

Den kongelige graven.

Bare 2 km nord for byen Gáldar ligger en annen viktig arv. Det er en kirkegård fra det 11. århundre –Túmulo de la Guancha.

I 1936 oppdaget en arkeologisk utgraving det siste kjente hvilestedet til urbefikningens nobilitet. Kroppene til 42 personer, som antas å ha vært datidens kongelige, ligger i dette gravkammeret.

Det kalles “den kongelige graven”, og er bygget av enorme lavablokker.

(Ved siste besøk i oktober 2019 var området avstengt. Usikker på når det åpner igjen.)

Det er også 30 andre arkeologiske strukturer i Túmulo de la Guancha. (Bare for ordens skyld: Urbefolkningen het ikke Guancha. Det betyr en mann fra Tenerife og blir feilbrukt på Gran Canaria.)

På vei til Artenara, finner du Caldera de Los Pinos de Gáldar, et digert vulkankrater som ble dannet under et av de siste vulkanutbruddene på øya. Herfra har du nydelig utsikt over hele nordkysten.

Det historiske Barranco Hondo de Abajo er eksempler på landlige uthugget arkitektur og etnografisk museum, fuglene liker seg også godt i dette området.

Gran Canaria Nord Galdar Hondo de abajo

Utsiktspunkter i Gáldar

Hvis du er ute etter utsikt, kan du dra og se panoramautsikten fra la Montaña de Gáldar og Amagro. Her har du utsikt over landskapet i denne historiske regionen.

I innlandet ligger los Pinos de Gáldar. Flott utsikt, flott geologi og flora.

Kommunen Gáldars økonomi

Gáldars landbrukssektor var inntil nylig den sterkeste økonomiske aktiviteten. Dyrking av sukkerrør, så vintreet og deretter cochineal (fargestoff) var overlegent i forhold til bananer.

Dette ble kombinert med tomater, løk, poteter og hirse (også blomster og auberginer).

Det var havnen i Sardina som sto for transporten ut. I det nittende århundre var denne havnen blant de travleste på Kanariøyene, bare forbigått av Las Palmas og Santa Cruz de Tenerife.

I dag er området av Gran Canaria viet til dyrking av korn, belgfrukter, bananer, poteter, grønnsaker, blomster og prydplanter, tropiske frukter og så videre, og til beitemarker for husdyra. Det er faktisk rundt 10.000 husdyr her. Geiter, sauer, storfe og griser.

Det produseres også økologisk vin på Gran Canaria. De som startet med det var Bodega La Savia Ecológica i Gáldar.

Kommunenes festkallender:

NårHvorHva
25. juliGáldarFiestas de Santiago de los Caballeros
26. juliGáldarFestividad de Santa Ana
JanuarBarrio de San IsidroSanta Cecilia y Virgen de los Milagros
JanuarBarrio de San SebastiánSan Sebastián y San Antonio Abad
FebruarBarrio de MarmolejoVirgen de Lourdes
MarsGáldarBajada de la Virgen de la Vega ( Nuestra Señora de la Encarnación )
MaiBarrio de San IsidroSan Isidro Labrador
MaiBarrio de AnzoféSanta Rita de Casia San José
MaiGáldarSanta Rita de Casia
MaiBarrio de Palma de RojasSan Fernando
MaiBarrio de Barranco HondoNuestra Señora de Fátima
MaiBarrio de Hoya de PinedaSan Antonio de Padua
MaiBarrio de San José de CaiderosFiestas de la Lana y San José
MaiBarrio de Cañada HondaSanta Teresa de Jesús
MaiBarrio de JuncalilloSan Isidro Labrador y Santa María de la Cabeza
MaiBarrio de El ClavoNuestra Señora de la Caridad del Cobre
JuliBarrio de El SaucilloNuestra Señora de El Saucillo
JuliBarrio de TeguesteNuestra Señora de Fátima
JuliBarrio de El ClavoNuestra Señora de la Caridad del Cobre
JuliGáldarSantiago
JuliBarrio de la Punta de GáldarNuestra Señora del Carmen
JuliBarrio de Caleta de abajoNuestra Señora del Carmen
AugustBarrio de JuncalilloSanto Domingo de Guzmán
AugustBarrio de Caleta de arribaNuestra Señora del Mar
AugustBarrio de BarrialNuestra Señora de los Desamparados
SeptemberBarrio de FagagestoSan Pedro de Verona
SeptemberBarrio de SardinaSan Pedro González Telmo y Nuestra Señora del Carmen
SeptemberBarrio de Los Dos RoquesSan Roque
SeptemberBarrio de Nido CuervoNuestra Señora del Carmen
SeptemberBarrio de El SobradilloRomería de la Virgen de los Dolores
OkroberBarrio de La Montaña de GáldarNuestra Señora de Fátima
DesemberGáldarInmaculada Concepción
DesemberGáldarSanta Lucía

Utrolig  at de får tid til noe annet enn å gå på fest!Gáldar – Byen

Denne nordlige byen var også øyas hovedstad før Las Palmas de Gran Canaria.

I samme krysset du tar av til byen Santa María de Guía, kan du også ta av Gáldar. Det er bare andre veien.

Gran Canaria Nord Galdar

Gáldar er en halvstor og travel by, som brer seg ut ved foten av vulkanen Pico de Gáldar. Den har et nydelig torg som heter Plaza de Santiago, med kirkenIglesia de Santiago de los Caballeros (den kalles ogsåLa Iglesia de Santiago de Gáldar).

Iglesia de Santiago de los Caballeros

Denne kirken ansees for å være en av de vakreste på Kanariøyene, og stilmessig regnes den som en bro mellom barokken og den første neoklassiske stilen.

Iglesia de Santiago de los Caballeros Gáldar
Iglesia de Santiago de los Caballeros Gáldar

Byggingen av denne digre kirken med tre skip startet i 1778, men var ikke fullført før på midten av det 19. århundre. Av noen av de flotte detaljene i kirken er blant annet en grønn døpefont fra det 16. århundre og statuene av Kristus og Jomfru Maria, begge er arbeider av José Luján Pérez.

Ved kirken er det også et museum med flere gjenstander av betydelig verdi, malerier, skulpturer og smykker.

Torget ved kirken

Ved kongelig resolusjon 1048/1981 av 13. mars, ble Plaza de Santiago de los Caballeros, med blant annet sine indiske laurbærtrær, og området rundt, erklært som et historisk-kunstnerisk område, under ledelse og beskyttelse av den spanske stat.

Noen bilder fra området rundt torget/parken:

Andre severdigheter i Gáldar

Hvis du spaserer bort til rådhuset (ayuntamiento) kan du se et Dragetre på gårdsplassen. Dette treet er trolig plantet senest i 1718 og er derfor muligens det eldste på Gran Canaria og kanskje på Kanariøyene.

Gáldar Gran Canaria turistkontoret

Den største attraksjonen til Gáldar erEl Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada (hulemalerimuseum og arkeologisk park). Stedet inneholder mange fargerike, geometriske malerier, og ble først oppdaget i 1873. Etter konserveringsarbeidet, som ble gjort mellom 1970 og 1974, ble stedet stengt for publikum i 1982 for å hindre at maleriene ble ødelagt av økt fuktighet. Det ble deretter gjenåpnet i juli 2006.

Gran Canaria Nord Gáldar

Gran Canaria Nord Galdar hulemaleri

Casa Museo de Antonio Padrón, ligger mellom kirken og kommunehuset. Her kan du se mer enn hundre verk av de mest fremragende kunstnere av avant-garde stilen på Kanariøyene fra det 20. århundre.

Det er også et teater fra 1912 i byen, som erstattet et enda eldre. Ganske flott innvendig.

Gran Canaria Nord Galdar teatro Galdar

Strender i Gáldar

Gran Canaria Nord Galdar playa galdar

På kysten av denne kommunen er det flere interessante badesteder. Strendene i Dos Roques, Punta de Gáldar, Caleta de Arriba, Caleta de Abajo, bukten Juncal, la playa de El Agujero og andre, samt naturlige bassenger.

Her er noen bilder fra Playa Boca Barranco. Ved denne stranden kan du se en boplass fra urinnvånernes tid. Det er også et stort havbasseng her.

I det nordvestre hjørnet er det en stor fjellknaus: Punta Sardina, med et fyr med samme navn. Skjermet av dette ligger stranden og havnen i Sardina, 5 km fra byen Gáldar. Det tryggeste stedet å bade i hele området er faktisk i havnen i Sardina.


El muelle de Sardina (Pir Sardina)/Sardina del Norte

El muelle de Sardina ble erklært av allmenn interesse 20. mars 1895. Da mistet den sin kommersielle karakter og begynte å bli en fiskehavn. Det har vart frem til nå.

I nærheten er det også en vakker gyllen strand, ca 400 meter lang, flott for bading, varmere vind og bedre strømforhold. Her er det også et attraktiv gastronomisk tilbud. Det er flere lokale restauranter og barer. Her får du ferske fiskemåltider. Hva med delikate ferske sardiner?

I 1492 fikk faktisk Cristofer Columbus (Cristóbal Colón på spansk) reparert roret på skuta Pinta i Sardina på sin første reise over Atlanteren via La Gomera.

Ønsker du å dykke, er også Sardina et godt utgangspunkt.

Noen bilder fra den koselige byen Sardina med sine strender og havn:

  • Sardina Gran Canaria Kanariøyene MakaronesiaHandel i Gáldar

Gáldar er et av de mest befolkede områdene i nord på Gran Canaria. Det urbane sentrum har blitt en åpent kjøpesenter med et stort antall butikker, og hvor du kan få kjøpt alle typer produkter. På byens marked får du ferske råvarer fra hagen, gården og havet.

Men i Gáldar er det også mulig å kjøpe ting av håndverkstradisjonen på øya. Dette inkluderte keramikk, som er en viktig del.

Andre produkter fra Gáldar er vevde stoffer, fra midten av kommunen, Kanariske kniver, og håndverk av tre.

Gastronomi i kommunen Gáldar

I Gáldar, som i andre nabokommuner i nord på øya, er ost en av de mest delikate retter du kan smake. Det er sauemelkost med blomster, som tilbyr en særegen aroma og smak.

Retter av geitekjøtt og storfekjøtt kan du få på mange restauranter og griller i byen.

I kystområdet rundt Sardina, er det fersk fisk som gjelder.

Nyttige linker:

  • For informasjon om Geografi, Opplevelser, Aktiviteter, Strender, Shopping med kart, Markeder, Klima se sidenGran Canaria.
  • Mer om klimaet på Kanariøyene finner du her
  • Kanariøyenes historie er her.
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin
Følg oss:
Facebook