Terceira

Terceira – Den lilla øya

Navnet Terceira har den fått for det var den tredje øya som ble offisielt oppdaget på Azorene. Den kalles den lilla øya for det var i sin tid stor produksjon av Lakmus, som ble brukt til farging av stoffer i Europa.Den er også den tredje største (etter Miguel og Pico) og ligger i den sentrale øygruppen.

Terceira er kanskje den mest utbygde øya på Azorene. Dette kan skyldes den Amerikanske basen som har vært her siden den andre verdenskrig.

De 58.000 innbyggerne lever i all hovedsak av landbruk, har øygruppens viktigste kornproduksjon, storfe avl og høsting av alger.

Terceira har en fascinerende historie, vakker natur, interessante severdigheter og komfortable hoteller.

Terceira Azorene By Trabalho meu, arquivo pessoal - Trabalho meu, arquivo pessoal. Originally from Public Domain, commons.wikimedia

Det er en flyplass her, som i utgangspunktet ble bygget av amerikanerne under krigen. Den har tre rullebaner og betjener både sivil og militær trafikk. Amerikanerne holder på å redusere sin aktivitet her pga budsjettkutt, så det er vel kun et tidsspørsmål før de er ute.

Øya har den historiske hovedstaden for øygruppen, som også er Azorenes eldste by. Angra do Heroismo, som også er listet av UNESCO. Her er hovedsete for øyenes juridiske system (høyesterett) og hovedsete til Azorenes luftkommando.

Terceira Azorene

Historien til Terceira – En lang historie i kortform.

Det tyder på at Terceira faktisk var bebodd for 2.000 år siden, etter funn av noen Hypogea, som er underjordiske gravanlegg. Disse var hugget ut i fjellet.

Det er usikkert når øya faktisk ble oppdaget før den offisielle oppdagelsen i 1439. Før dette viste folk at det var noen øyer der ute i den store Atlanteren, og den var inntegnet på kart allerede fra 1325 som øya Bracile, vest for Irland.

I starten før øya ble kolonisert rundt 1450 var den også kjent som Jesus Kristus (Ilha de Jesus Cristo).

De første innflytterne bosatte seg i området ved Porto Juden og Praia da Vitoria. Senere spredte det seg derfra.

Økonomi, pirater og slag.

I utgangspunktet dreide økonomien seg rundt dyrking av korn og en plante for fargestoff. Terceira ble etter hvert på 1400 og 1500-tallet en viktig havn i forbindelse med skipsfarten fra blant annet Amerika med gull, sølv, diamanter og krydder. Dette gjorde den til et bytte for pirater og røvere fra Frankrike, Englend og Flamlendere som stadig gjorde angrep på øya.

Når den spanske kong Philip den andre overtok den portugisiske tronen i 1580, støttet Terceira Potugisiske interesser. Dette førte til at Spania sendte tropper til øya og angrep den 1581. Dette gikk ikke så bra, og «krigen» Ble kalt slaget om Salga. Dette var naturlig nok ikke populært i Spania, så de sendte en betydelig større armada som klarte erobringen etter en voldsom kamp.

Terceira Azorene Desembarco islas terceirasNyere historie

Av nyere historie kan det jo nevnes at den 16. mars 2003 møttes George W. Bush, president i USA, Tony Blair, statsminister i Storbritannia, José María Aznar, statsminister i Spania og José Manuel Barroso, statsminister i Portugal, på Terceira for å diskutere invasjonen av Irak. Denne startet fire dager senere den 20. mars.

Severdigheter:

 • Monte Brasil, et nasjonalt beskyttet landskap som har rekreasjonsområder, turstier og plasser med flott utsikt over byen og havet.
 • Sao Joao Baptista do Monte Brasil er en stor og lang fortifisert mur.
 • Angra do Heroismo museet ligger i det gamle klosteret St. Francis og er tilegnet Nossa Senhora da Guia.
 • Imperios er religiøse monumenter over hele øya. Disse er interessante på grunn av deres fargerike fasader.
 • Algar do Carvao er huler som strekker seg 100 meter ned i grunnen. Her kan du se dryppstein og underjordisk innsjø. Grottene nære Algar – Enxofre, Cabrito, Balcoes og Natal er spesielt interessante, også for vitenskapsmenn.
 • Praia da Vitoria er en relativ ung by med de beste strendene på Terceira. det er også arkitektoniske perler i kirker og kapeller.
 • Biscoitos er Azorenes eneste museum for vin. det ble åpnet i 1990 og viser arkipelets vin prosess.

terceira azorene 1
Geografi og geologi

Arealet er på 369,75 kvadratkilometer, med en lengde på 29 km og største bredde på 18 km. Dette er den østligste øya av de sentrale øyene på Azorene i Makaronesia. I vest ligger São Jorge og i nordvest Graciosa.

Øya består av fire overlappende vulkaner som stiger fra et dyp på 1500 meter under Atlanterhavet.

 • Den eldste vulkanen er 300.000 år gammel og heter Cinquo Picos. Denne danner den østre delen av øya og har et krater med en diameter på 7 km. Dette er det største krateret på Azorene.
 • Det nest eldste er omtrent 100.000 år gammelt, Guilherme Moniz sør på øya, med et krater som ligger 623 meter over havet.
 • Like nord for denne ligger Pico Alto på ca 60.000 år. Den hadde i sin tid et krater, men det er nå fylt opp av mindre vulkanske kjegler med høyde opp til 808 meter over havet.
 • Den yngste, og eneste historiske aktive vulkanen er Santa Bárbara. Den utgjør den vestre delen av øya og har sitt høyeste punkt på 1023 meter over havet. Vulkanen har to kratre og det yngste er ca. 15.000 år. Det historiske utbruddet skjedde i 1761 langs en sprekk på østsiden. I 1867 og 1998-2000 var det utbrudd fra undersjøiske ventiler utenfor vestkysten.

Den vestre delen av øya er mer skogkledd en den østlige på grunn av den konstante vestavinden som gir nedbør i vest.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin