Kategorier
Gran Canaria Historie

El Roque – Landsbyen som ble hvit

Nord på Gran Canaria, i kommunen Moya, ligger landsbyen El Roque ute på et nes. Den er ikke til å unngå å se fra hovedveien fra Las Palmas langs nordkysten.

Den har i all tid vært en hodevrider for bilister og passasjerer på vei forbi. Den er svært spesiell med sine fasader som faller rett ned i havet.

Den gamle kystloven tilsa at alle hus innenfor 100 metersbeltet fra havet skulle rives innen 2018. El Roque var dermed på denne dødslisten sammen med en mengde andre kystnære husklynger.

Så er det jo slik at det virker som om de kanariske myndighetene har som hovedoppgave å skremme vannet av huseier her på øyene. Tenk bare på alt spetakkelet i forhold til boliger i resideciale- og turistområder på Gran Canaria Sør.
Ny lov

Som mange andre lover, fikk denne kystloven også en ny kurs. Ny lov kom og pusterommet ble forskjøvet til 2093. Bare i Moya kommune gjelder dette for 260 hus (El Altillo, La Barranquera og El Roque). For de husene som står på grunn hvor de ikke vet hvem som er rettmessig eier, er det derimot ingen bønn. Det vil si at ulovlig bebyggelse skal rives, sies det da. Dette gjelder 64 hus.

Et skippertak

På grunn av det overhengende rivningspåbudet gjennom mange år hadde El Roques 82 boliger forfall ganske kraftig. Manglende vedlikehold, rust i armeringen, og ulovlige byggetiltak gjorde sitt til forfallet. Det syntes ikke så godt på avstand, der den fremstod som en liten fargepalett ute i havet.

Her er noen nærbilder før og under oppussingen:

Moya El Roque før oppussing Moya El Roque før oppussing Moya El Roque før oppussing Moya El Roque før oppussing

Så når loven fikk en ny kurs skjedde det faktisk noe. Utviklingsdepartementet på Kanariøyene, Moya kommune og huseierne gikk sammen om en fornyelseplan. 1,1 millioner Euro ble stablet på bordet for å få en oppjustering innenfor en treårsperiode fra februar 2013, ifølge Canaria Journalen og Laprovincia.es.

Som med så mange andre tidsperspektiver her i øyriket må slike tidsaspekter tas med en klype salt, men i dette tilfelle skjedde det faktisk noe. Ikke akkurat innenfor fristen, men fabelaktig nær. Bare sånn ca ett år for sent. Helt utrolig!
El Roque er nå hvit!

Mange har sikkert meninger om fargevalget, og jeg regner med at det også gjaldt de som bor der, samt de hadde med oppussingen å gjøre. Tenk på de diskusjonene som må ha pågått? En Polsk riksdag må være barnemat i forhold. Hvis dette ikke har vært tilfelle så må det jo være et særtilfelle. Det burde jo alle som bor her i en eller annen comunidad forstå hvor bagateller lett blir til uløselige problemer.

Var det rett å male den hvit? Det er jo ikke den mest vanlige fargen på en landsby her, men det finnes flere. Fataga er jo et eksempel i så måte, og et populært fremvisningsobjekt for turister. Hvit fremstår jo som rent og pent. Det er vel derfor mange nordmenn liker Lanzarote, hvor alt er hvitt bortsett fra hovedstaden, Hellas med sine hvitkalkede hus og Sørlandets hvite perler i Norge.

En ting er i hvert fall sikkert, og det er at noe måtte gjøres, for den så faktisk ikke ut på nært hold, annet en at den virkelig var verdt et skue med sine svært trange smug. Et mareritt for møbelleverandører og alle andre med store ting.

Dette restaureringsprosjektet må man bare ta sommerhatten av for. Det viser at samarbeid er mulig, og at en byfornyelse faktisk er gjennomførbart også her.

El Roque Landsbyen som ble hvit
Foto: Bård Ove Myhr/45photos.com

Gratulere Gran Canaria!Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin