Kategorier
Fuerteventura Gran Canaria Klima La Palma Lanzarote Livet på Gran Canaria Tenerife

Kanariøyene har verdens beste klima?

Har virkelig Kanariøyene verdens beste klima? Jeg håper det for jeg bor faktisk her. Men er det sant?

Når det sies at du finner verdens beste klima her på Kanariøyene så kommer det sikkert an på hvem som har utført undersøkelsen, hvilke parametere som er lagt til grunn, og hvem som har betalt for forskningen. Absolutt alt kan jo dokumenteres med en vitenskaplig undersøkelse. Til og med at en blir slank av å spise en sukkerpille hver dag, som det fremkom på et tv program.

Jeg er litt opptatt av været. Jeg er faktisk den eneste jeg kjenner som fikk diagnosen allergisk mot drittvær, av en lege i Fredrikstad. I tillegg til medisiner fikk jeg et råd om å flytte til Østerdalen eller Hawaii. Siden Østerdalen ikke var et alternativ for meg, spurte jeg om jeg kunne få Hawaii på blå resept. Det fikk jeg ikke så jeg flyttet til Gran Canaria i stedet som pensjonist, til stedet med verdens beste klima.

Gran Canaria sør - verdens beste klima
Hva er det beste klimaet eller været?

Ja si det? Her er det ingen fasit. Det som er bra for en bør ikke være bra for en annen. Det kommer jo an på hvordan man er konstruert.

 • Noen liker at været er jevnt gjennom hele året. Et sted uten sesonger, eller det beste været er ikke noe vær i det hele tatt. Altså små variasjoner med hensyn til årstider og vær.
 • Andre vil ha markante årstider.
 • Noen hater vinter, og noen elsker snø og skisport.
 • Så er det noen som liker at været varierer med hensyn til vind og nedbør, andre ikke. Har man variert vær, har man i hvert fall mer å snakke om. Værprat er jo et av nordmennenes yndlingstemaer.

Allerede der skjærer det seg, før vi snakker om sol og temperaturer i detalj.

Hva kan defineres som bra da? De som bor på fastlandet i Spania syntes jo også de har verdens beste klima selv om de svetter om sommeren og fryser om vinteren. Ja de vil vel ha det slik da! Jeg har sett mange Facebook-innlegg fra folk som nyter 30-35 grader både i Spania og Tyrkia.

Det som i hvert fall er sikkert er at været har betydning for den fysiske og mentale helsen i henhold til egne preferanser, og hvor store avvik man trives med. Her kommer slike elementer inn:

 • Temperatur dag og natt (ikke gjennomsnitt, men max/min for dag og natt)
 • Soldøgn
 • Årstider
 • Nedbør
 • Vind
 • Luftfuktighet

Patalavaca - verdens beste klima

Solens fordeler og bakdeler

Mye sol og tørt vær:

 • Tørt landskap. Det er umulig at naturen skal være grønn uten regn eller vanning!
 • Lite naturlig vann
 • Mange turister
 • Stort salg av øl og solkrem.

Vått vær:

 • Et grønt landskap
 • Nok naturlig vann
 • Flere insekter
 • Færre turister bortsett fra selvpinere, og de som drar bort for at det skal bli ekstra godt og komme hjem.

Mye sol og mye regn:

 • Frodig natur
 • Insekter
 • Høy luftfuktighet
 • Stort salg av både paraplyer og solkrem til turisterKanariøyenes reklame om verdens beste klima

Kanariøyene reklamerer hele tiden med at klimaet er verdens beste, og at klimaet i Mogan kommune på Gran Canaria er det aller beste. Etter mitt skjønn virker klimaet i Mogan flott vinterstid, men om sommeren foretrekkes nabokommunen med Meloneras og Playa del Inglés på grunn av at det er noe mer trekk i lufta der. Likevel tror jeg at ulikhetene på Kanariøyenes store turistdestinasjoner er marginale samme hvilken øy det er. Irritasjonene er sikkert store for de som bor på Tenerife og Lanzarote når Mogan kommune blir nevnt.

Så – det er godt mulig at Kanariøyene har verdens beste klima – eller?

Nå har det seg slik at på grunn av topografien har de fleste øyene svært variert klima etter hvor du befinner deg. Varmt og badevær på en kant, til snø i høyden. Sol på en side, og regn på en annen. Dette gjør at en i hvert fall ikke kan si at det fantastiske været gjelder alle og hele øyene. Det må være mer bestemt. Eller er det summen som teller her? Jeg har ikke peiling. Det jeg vet er at været kan være annerledes rundt neste sving, hvilket det er mange av, og det er en drøss med mikroklimaer på øyene.

Selv om de forteller i reklamen om at øygruppen har verdens beste klima, så forteller de svært sjelden hvor de har det fra, og hvilke parametere som er lagt til grunn.

Tenerife - verdens beste klima
Teide på Tenerife med litt snø på toppen

Søk på Internett.

For en nysgjerrig gammel kranglefant blir derfor søk på Internett en løsning for å finne svaret. Ikke etter utsagn, for det er det mange av, men etter harde fakta.

Harde, uhilda og saklige fakta er ikke lett å finne. Ved første søk etter verdens beste klima fikk jeg opp:

The best climatet in the world – 19ºC AVERAGE IN WINTER AND 23ºC IN SUMMER – The climate of the Canary Islands is considered one of the best in the world according to studies carried out by universities and climate experts.

Her hadde de i hvert fall skrevet et av de beste i verden, men de ga denne gangen heller ikke henvisning til hvilke universiteter eller klimaeksperter som hadde kommet frem til dette. (Kanskje de holdt til på Gran Canaria eller Tenerife?)

(Tabellen kan du se på side 2, hvis du gidder.)

Dette er en slapp statistikk. Hvor er det målt? Er også målinger fra Spanias høyeste fjell Teide med? Er målingene kun fra turiststeder, eller er også målinger fra regnutsatte områder med? For oss som er negativt fokusert – hvor stor innvirkning har Calimaene på statistikken?

Men i alle tilfelle så er det hyggelige tall som brukes av flere nettsider som setter Kanariøyene på topp.

Andre useriøse oppramsinger setter Kanariøyene på tredjeplass etter Malaga i Spania og San Diego i California. Her tror jeg de også kun har basert seg på årlig gjennomsnittstemperatur. Dette må jo være riv ruskende galt!

Hvis jeg har en fot i en bøtte vann med 0 grader, og den andre i en med 70 grader, blir gjennomsnittet 35. Rimelig behagelig som fotbad i henhold til gjennomsnittsmåling.

Patalavaca - verdens beste klima

Litt mer håndfast resultat.

På neste søk fant jeg Science Daily med en artikkel om de ti stedene i verden med det beste klimaet.

Ed Darack har satt opp følgende parametere. Værets positive virkninger på menneskers fundamentale behov (fysisk, mentalt og emosjonelt). Dette inkluderer temperatur, luftfuktighet, gjennomsnittlig soldager og andre kriterier. Temperaturene skal aldri være langt fra 68 grader Farenheit, altså 20 grader Celsius. (For min del ønsker jeg temperaturer noe over 20 grader.) Luftfuktigheten skal være 50% og det skal aldri være truende skyer. Dette stedet finnes dessverre ikke, men han ramser opp de stedene som ligger nærmest.

Hans liste så slik ut:

 1. Viña del Mar, Chile
 2. Las Palmas, Gran Canaria
 3. Nordvestre kysten av Marokko.
 4. Sassari, Sardinia
 5. Barcelona, Spania
 6. Lisboa, Portugal
 7. San Diegos kystregion, California.
 8. Adelaide, sør i Australia
 9. Kysten på vestre side av Kapp Det Gode Håp, hvor Cape Town også ligger. Denne Kapp-en er forøvrig ganske pussig. Kaldt på den ene siden og varmt på den andre med et helt klart skille.
 10. Regionen Manjimup i vestre Australia

Som dere ser har kom vi godt ut, og siden Las Palmas ikke har det beste klimaet på Kanariøyene, etter mitt syn, må vi skåre bedre i sør på Gran Canaria og sør på Tenerife.

(Les detaljene her: )

I andre undersøkelser er også Las Palmas kåret til den byen i verden med best klima, som her hvor de faktisk også har en henvisning Dr. Thomas Whitmorer, en amerikansk klimaekspert, som har sammenlignet 600 byer rundt i verden. Les mer om hva han kom frem til på side 2. I henhold til ham har i hvert fall Las Palmas verdens beste klima med hensyn til byer.

Las Palmas er kåret til byen med verdens beste klima
En konklusjon om Kanariøyene med verdens beste klima

Drit i statistikker og klimaundersøkelser. Det er mest aktuelt for reiseoperatører. En vet ikke hva som ligger til grunn, eller hvor seriøse de er. Jeg tror mye er basert på synsing og gjennomsnitt.

Det er også fullt mulig at de legger til grunn parametere som ikke passer for deg. Jeg husker fra min tid i Forsvaret når man skulle skrive Stabsstudier. Man fikk resultatene i studien akkurat slik man ønsket, og de virket troverdige.

En ting er i hvert fall sikkert, og det er at vi har et fantastisk klima. Og for meg er det verdens beste!

For å finne nettopp det klimaet som passer deg best, burde det vært en app hvor du kunne trykke inn dine personlige preferanser og at resultatet kom opp.

Men, hvis du trives i det klimaet du bor i så vær fornøyd! Været betyr heller ikke alt. Det hjelper heller ikke om man har et fantastisk klima hvis en ikke trives på stedet.

Livet er herlig på Kanariøyene, fint vær har vi også!

Saludos

Audun

Auduns forhold til verdens beste klima

PS: Klimatabeller er lagt ut på sidene om de enkelte øyer. Kanariøyenes klima med beskrivelse av strømmer og vinder kan du lese om her.

På side 2 er det litt mer fakta.

Alt om vær og tilstand på de kanariske strender finner du her.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin