Makaronesia

Øyene i solen!

Makaronesia, ofte feilstavet som Makronesia, (Macaronesia på engelsk) høres ut som noen eksotiske øyer i Stillehavet som Thor Heyerdahl kunne ha reist til, gjør det ikke?

Men feil kan vi ta. Enkelte av disse øyene valfarter nordmenn i store skarer til hvert år, for å nyte det behagelige klimaet på disse øyene i Atlanteren.

Apropos Thor Heyerdahl, så har han også faktisk reist hit og funnet gamle pyramider på Tenerife.

Øygruppene i Makaronesia er av vulkansk opprinnelse og har oppstått i flere omganger, så alle øyene er ikke like gamle. De har aldri vært tilknyttet noe kontinent, og av den grunn er dyre- og plantelivet spesielt. Det er svært mange dyre- og plantearter du ikke finner noe annet sted på jordkloden.

Sjeggete skog, Gran Canaria

La Graciosa, Kanariøyene

Makaronesia omfatter:

  • Azorene nord vest for Kanariøyene og utenfor Portugal (Portugisiske øyer)
  • Madeira øyene inkludert Selvagensøyene og Desertaøyene, nord for Kanariøyene og utenfor Marokko (Portugisiske øyer)
  • Kanariøyene utenfor grenselandet mellom Marokko og Vest Sahara (Spanske øyer)
  • Kapp Verde øyene i sør. Utenfor Mauritania og Senegal (Selvstyre).

Enkelte av Kanariøyene og Madeiraøyene er de som har flest turister. Øya Sal i Kapp Verde har og fått i gang en turistindustri. Den tiltrekker seg solhungrige Europeere som ønsker seg en strandferie utenom det normale. Azorene har foreløpig liten turistindustri målt mot de øvrige øygruppene.

Makaronesia kommer fra det det greske ordet for «De heldige øyene» Et uttrykk som ble brukt av greske geografer i antikken om øyene vest for Gibraltarstredet. Ja det kan jo virke som om det er en riktig beskrivelse, men dessverre har det vel ikke alltid vært like rosenrødt.

Makaronesia Strand, Kofete, Fuerteventura

Klima

Klimaet for øyene i Makaronesia variere fra subtropisk til tropisk (Se siden kart). De øygruppene som tilhører Portugal, Azorene og Madeira, har et noe kjøligere klima og noe mer nedbør, enn de sydlige Kanariøyene og Kapp Verde. Les mer om klimaet under de enkelte øygrupper.

Makaronesia Solnedgang, Patalavaca, Gran Canaria

Oversiktskart Makaronesia

Kart Makaronesia

For å se flere kart kan du gå inn på siden Kart.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin