Kategorier
Reiser Tenerife

Påsketur til Tenerife

Det hender at vi tar en påsketur. (Semana Santa er påske på spansk.)

Ikke til snø og skiføre, men et sted i nærområdet.
Et av våre første år, som fastboende på Gran Canaria, tok vi en tur til Tenerife. Nærmere bestemt Puerto de la Cruz. Dette er en by på nordsiden, og på den andre siden av øya i forhold til hovedstaden Santa Cruz de Tenerife.

Byen er utrolig fin og hyggelig, selv om de ikke kan skryte av noen flotte bynære strender, men de har et flott offentlig badeanlegg midt i byen.

På den tiden av året er det heller ikke bading som står i fokus på Tenerifes nordside. Da burde man heller ha reist til sør. Bading i havet kan vi jo gjøre hele året hjemme på Gran Canaria, så det er ikke viktig for oss i forbindelse med ferie.

Påsketur Tenerife

Påsketur Tenerife

  • Bassengområdet Puerto de la Cruz, TenerifeHvordan reiser man på påsketur fra Gran Canaria til Tenerife?

For å komme dit på påsketur har vi to muligheter. Vi kan ta fergen fra Puerto de las Nieves i nord på Gran Canaria til Santa Cruz de Tenerife, eller flymaskin. Siden vi ikke trengte bil på på denne turen, tok vi flyet.

Flyselskapet Binter har ruter rundt i øyriket her, og er et utmerket selskap. Man føler seg som VIP. Ingen kø ved innsjekking, ingen kø for kontroll, og minimal venting på bagasjen. Kan det bli bedre?

Påsketur Tenerife
Over Santa Cruz de Tenerife før landing

Vi landet på flyplassen i nord. (Tenerife har to flyplasser, det er jo en stor øy.) Den ligger oppe på haugen, 632 moh, mellom hovedstaden og Puerto de la Cruz. Derfra var det buss til byen. Flyturen og hotellet hadde vi bestilt gjennom et rimelig og veldig serviceminded selskap, som har forbindelse med flyselskapet. Rimeligere kan det ikke gjøres, og spesielt ikke når man har Reiseresidencia. (Se historien og det offentlige systemet)

  • Puerto de la Cruz, Tenerife
Puerto de la Cruz

Været var ikke nettopp strålende i påsken det året, men det var helt greit for oss. Sol har vi stort sett nok av. Puerto de la Cruz har derimot mange andre kvaliteter.

Den er ikke så stor, og har en svært koselig gammelby. Mange flotte restauranter, trivelige kafeer og barer. Man kan jo også få kjøpt både det ene og andre her også, og bli lurt, som på så mange andre steder i verden. Vi slapp egentlig billig unna denne gangen. Betalte bare dobbel pris for en hatt, i forhold til hjemme på Gran Canaria, men den kostet jo heller ikke så mye. Hvilken rolle spiller det når man er på påsketur og har glemt hatten!

Påsketur Tenerife

Påsketur Tenerife


Påsketradisjoner

Det jeg tenkte å skrive om i denne epistelen er om noe helt annet, og det er om påsketradisjonen.

Vi hadde beklageligvis ikke forberedt turen godt nok, og satt oss inn i dette. Av den grunn fikk vi heller ikke med hele greia, men det vi så var uforglemmelig. Vi syntes faktisk at det var voldsomt andektig, flott og nesten litt skummelt. Spanjolene og Kanarierne tar denne høytiden svært alvorlig. Det betyr ikke at det ikke festes, for det gjør det, men de har noen flotte kirkelige prosesjoner. Ja, det riktige ordet er prosesjoner, og ikke tog, selv er om jeg ikke er fra Bergen.

Jeg har forstått i ettertid at hvordan dette gjøres, varierer rundt i Spania og i deres «kolonier». Ofte har de en prosesjon hver dag i den hellige uka av forskjellige slag. Vi fikk med oss en av disse, og det er vel noe vi aldri glemmer, selv jeg som ikke husker fra 1130 til halv tolv.

Prosesjonen og bilder fra påsketuren.

For ikke å dra dette for langt, har jeg heller lagt ved bilder som viser noe av dette. Bilder kan derimot ikke beskrive stemningen. I hvert fall ikke de jeg tar. Opptoget startet i skumringen, og det satte også en spiss på opplevelsen. (Det var mørker enn det fremkommer på bildene)

Det var lysbæring, trommer, orkester, mange flotte oppsatser/figurer med kristelige motiver, og kappekledde mennesker. Det virket som om øya hadde fått besøk av Ku Klux Klan fra Amerika, men slik var det ikke. Det er heller motsatt. Ku Klux Klan har tatt sine drakter fra de gamle katolske ritualene. De kappe/maskekledde personene viderebringer en tradisjon som stammer fra middelalderen, og jeg har forstått det slik at det er en del av en botsøvelse. De tilhører normalt et brorskap, skal sone sin synd, gjenopprette sitt forhold til Gud, og grunnen til at de er tildekket er at de skal være anonyme. Siden det er såpass få i dette toget, er det mulig det er mer symbolsk enn en virkelig botsøvelse. Hva vet vel jeg. Litt skummelt var det kanskje der i skumringen 🙂

  • Påskeprosesjon Puerto del la Cruz Tenerife

Dagen etter kunne vi beundre figurene de hadde med seg i prosesjonen i kirken.

  • Puerto del la Cruz - Utstilling av figurene fra påskeprosesonen

For de som bor på Gran Canaria kan fantastiske prosesjoner også oppleves i Las Palmas, og i andre byer. Se videoen lenger ned på siden..

God Påske, fortsatt god påske, eller vel overstått (det spørs jo når du leser dette) 🙂 En ny påsketur må planlegges!

Livet er herlig på de Kanariske øyer!

Alltid noe nytt å få med seg.

Saludos

Audun

Audun etter en påsketur

NB!

Nettstedet The Islands In The Sun har ingen sponsorer. De små inntektene som kommer inn på grunn av at lesere fysisk klikker på annonser fra Google hjelper til med å finansiere opprettholdelsen av nettstedet. Det bukkes og takkes for alle klikk på annonser 🙂

Hvis du har lest helt ned hit, så håper jeg du liker siden. Det settes stor pris på om du liker/deler på Facebook og Twitter. Det gir motivasjon til å jobbe videre.

Vår Facebookside gir informasjon om oppdateringer.

PS:

Her er litt fra Påskefeiring i Las Palmas:Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin