Kategorier
Livet på Gran Canaria

Å flytte til Gran Canaria

Eller, et liv i sandaler!

Å flytte til Gran Canaria har egentlig aldri vært noe tema for meg opp gjennom årene. Det kom vel egentlig litt brått på.

Så, hvis du er lei av vinteren i Norge, snømåking, ruteskraping, slapseføre, holke, mørketid, innesitting osv osv, er du som meg, og det finnes løsninger.

Sommeren i Norge kan være fantastisk, men det er ikke sikkert den kommer når du er der. Jeg husker så inderlig godt et år vi bodde i Nord-Norge, og dro på en ferietur til Finland i en uke. Det skulle vi aldri ha gjort. Det var kun den uken at sommeren slo til det året i indre Troms.

Det er jo heldigvis ikke alltid slik da, men sommeren bringer med seg mygg, knott, klegg, flott, brennmaneter og veps. Dessuten kan det være regn, vind og kaldt, så jeg har kommet frem til erkjennelsen at Norge er best på bilder. Ja vel – da må man jo gjøre noe med det da.

flytte til Gran Canaria

Ut over dette har så klart Norge en mengde andre kvaliteter, som en kanskje først merker når en ikke bor der. Norge er jo et flott land!

flytte til Gran Canaria - Istind Bardu
Hvorfor Gran Canaria?

Ja, hvorfor flytte til Gran Canaria? Etter et søk på Internett, om hvor verdens beste klima var, kom svaret Mogan kommune på Gran Canaria opp. Der hadde vi jo ikke vært på 27 år!

Vi hadde vel en formening om at Gran Canaria var litt harry og verden var for stor til å frekventere den lille øya. Likevel – flybilletter ble bestilt for en lang helg, koffertene ble pakket, og dro gjorde vi.

Det vi egentlig ikke hadde trodd, var at i løpet av den helgen kjøpte vi faktisk en leilighet, og det var ikke i fylla eller i ferierus. Det er jo ikke det smarteste man gjør, men vi er vel kanskje en smule impulsive. Før man kjøper, bør man jo være noe bedre kjent og overbevist at det er et rett valg. Slik er ikke vi. Vi hadde jo flyttet før etter impuls.

Jeg husker godt vi satt i Nord og leste om det norske klimaet i Statistisk årbok, og lette etter hvor det var flest soltimer i året. Det var Kjevik utenfor Kristiansand som skilte seg ut. Resultatet ble at vi flyttet til Kristiansand.

Det det ikke sto i den boken var at det blåste mye der, og siden vi er mye ute hele året kom forslaget opp i heimen om flytting til Østlandet, etter en fem års tid. Fruen, Heidi, hadde jo aldri bodd på Østlandet, og det var en del år siden jeg hadde vært der, så vi valgte Fredrikstad. Et sted vi aldri hadde vært, ikke kjente noen eller hadde noen forbindelse til. Ja hvorfor ikke, man lærer jo av å flytte.

Vel, dette ble en lang innledning, det var jo Gran Canaria jeg skulle skrive om, men litt bakgrunn skader vel ikke?


Paradiset.

Det valget vi gjorde førte til at vi flyttet ned så fort jeg fikk mulighet til å gå av på pensjon. Et valg jeg ikke har angret på et sekund i de årene vi har bodd her. Tenk å kunne være ute hele året! Spise frokost på terrassen hver dag! (Merk, jeg står aldri opp før solen. Jeg har en formening om at står man opp i mørket blir man mørk til sinns.) Bade i havet hele året. Kommer det en dag uten sol eller med regn, er det helt OK. En shorts, en skjorte og sandaler er det du trenger.

For min del, som den frysepinnen jeg er, har jeg også en golfjakke på om vinteren, men like vel. Det er jo fantastisk! Går jeg ut av døra så hilser de fleste innfødte med et Hola, selv om du aldri har sett menneske før. Setter ikke det en spiss på tilværelsen?

Og går du ut av heimen i sør så ser du mange i feriemodus, noe som gjør at du også får en behagelig feriefølelse. Er ikke det fantastisk og kunne få det hver dag?

flytte til Gran Canaria - Amadores på en søndag

flytte til Gran Canaria - Stranda i Arguineguin hverdagKlimaet.

Det som er dårlig vær her er når det er Calima (les om det på Klima Gran Canaria). Da kan det være både støvete og noe varmt. Ellers så er klimaet her helt fantastisk hele året. Vi slippe den grusomme varmen det rundt middelhavet om sommeren, og vi har et behagelig vinterklima. Slik er det på alle de Kanariske øyene.

Etter å ha bodd her noen år, har det jo også blitt slik at en lengter til vår og sommer for å få varmere kvelder, for i vintermånedene må man faktisk ta på en jakke om kveldene hvis en sitter ute.

flytte til Gran Canaria - flotte naturområder - Presas las Niñas

Å flytte til Gran Canaria – Verdens sentrum.

Vi var noe engstelige for at vi skulle få øysyke på en såpass liten øy, som er rund med en diameter på rundt 5 mil, men det har vi ikke fått. Grunnen til det er at denne øya er så fascinerende med varierende klimasoner, en mengde hyggelige byer og landsbyer, en fantastisk natur, flotte strender, flotte turmuligheter, en stor og innholdsrik hovedstad, og en haug med andre skryteord. Hvis man drar på tur hver uke til et nytt sted, tror jeg det tar år før man har sett alt. Det samme gjelder sikkert hvis vi hadde bosatt oss på Tenerife.

Hvis man ønsker å komme seg bort går det jo fly til «alle» steder i Europa, og det er ferge og flymuligheter til alle de andre øyene blant Kanariøyene, samt Madeira, et par Kapp Verde øyer og flere destinasjoner i Afrika.

flytte til Gran Canaria

flytte til Gran Canaria - Marrakech


Hvilke problemer er det så å bo her?

Jo, vi møtte en annen kultur, ett språk vi ikke kunne og et byråkrati vi ikke var forberedt på. Dette kommer det mer om i en andre innlegg.

Et annet problem er at hvis dine yndlings-sandaler har sagt takk for seg i vinterhalvåret, har du ett problem. Det er sesongvare her, som i resten av Europa. Butikkene og kjedene følger sortimentet på fastlandet og Europa forøvrig. Ingen kjøper vel sandaler om vinteren? Jo hvis du bor på sørsiden av Gran Canaria, så har du faktisk behov for det. (Du finner alltids noen, men, men. Utvalget er jo begrenset.)

Hva savner vi?

Ved å flytte til Gran Canaria så er det naturlig at man savner noe fra Norge. Gamle venner og familie står vel øverst. Det som er positivt er jo det at mange av dem tar jo en tur hit i ny og ne, og det er jo svært hyggelig. Og det går jo fly til Norge også. Telefonen er også oppfunnet, samt Internett med mulighetene der.

Noe annet? Ja kanskje en Baconpølse fra en bensinstasjon, et norsk ukeblad, eller en eller annen bagatell. De fleste norske varene får vi jo kjøpt her, hvis det savnes. I hvert fall i vintermånedene.

Det vi prøver på er å tilpasse oss det landet vi har kommet til, så godt som mulig. Det tror jeg er en forutsetning for å flytte utadskjærs.

Livsstilen blir også noe endret, men vi forsøker å leve her som vi gjorde i Norge så langt det lar seg gjøre. Man kan ikke være på ferie resten av livet. Det må være noen rutiner, daglige gjøremål og forskjell på hverdag og helg.

Bare for å gjøre en ting klart: Jeg råder ingen til å ta et slikt valg som vi gjorde. Det må man finne ut av selv. Men å tilbringe vinteren i sør kan jo være et godt alternativ.

(Les: Hva gjør en utflyttet pensjonist i Syden, Flytte til Spania – Kanariøyene og De syv verste tingene ved å bo på en Kanariøy)

Livet er herlig på Gran Canaria!

Saludos

Audun

flytte til Gran Canaria - AudunFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin