Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma

Tekstilfritt på de små øyene i vest.

Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma – finnes de? Ja i aller høyeste grad, selv om dette ikke er noen utpregede turistøyer med store strender. Strendene har riktignok noe ulik kvalitet så badesteder er kanskje en mer riktig betegnelse.

I Spania, og i flere andre land, blir det å bade og sole seg uten en tråd, naturisme, ikke sett på som noe unaturlig eller upassende. Av den grunn er det svært mange steder hvor det er aksept for denne formen for strandliv på El Hierro, La Gomera og La Palma. Dette gjelder ikke bare på de turiststedene som finnes, men også på plasser som egner seg kun for lokalbefolkningen.

Øyene passer derfor godt for en naturistferie/nudistferie.

Naturiststrender, nudiststrender, nakenstrender, fristrender og FKK. Det er mange begreper for strendene med nakenbading og nakensoling. Siden Naturiststrender Kanariøyene, hovedsiden til sidene om de enkelte øyer, forklarer begrepene naturist, nudist og FKK.

Fristrender

I mange land er naturiststrender, eller nudiststrender, kontrollert av en eller annen naturistorganisasjon. Man må derfor ofte betale for oppholdet eller medlemskapet.

I land hvor dette er praksis blir derfor naturiststrender uten avgift, kalt Fristrender. Altså – en fristrand er en offentlig strand for naturister hvor man ikke trenger å betale for oppholdet.

Ingen strender på Kanariøyene er avgiftsbelagt, så i den terminologien er de fristrender, men denne betegnelsen brukes ikke på øyene.

Ingen strender/badesteder på Kanariøyene har begrensninger for offentligheten.

Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La PalmaSidene om naturiststrender Kanariøyene

Denne serien med sider om Naturiststrender Kanariøyene er skrevet på bakgrunn av henvendelser fra lesere, som ønsket en oversikt. Det er tatt utgangspunkt i en artikkelserie i nettutgaven til El Diario hvor naturiststrendene ble beskrevet. Mye av teksten, og kartene, er gjengitt på de etterfølgende sider.

Kartene viser hvor strendene ligger og hvordan man kommer seg dit. Eventuelle parkeringsplasser er også markert. Uten El Diario sine artikler hadde det nærmest vært en umulighet å lage disse sidene, siden The Islands In The Sun ikke har slik detaljkunnskap.

Miljøverndepartementets strandkatalog.

Miljøverndepartementet i Spania hadde laget en oversikt over de aller fleste strender og badeområder i sitt rike. Hver enkelt strand/badested hadde sin side som gar en mengde informasjon om den enkelte lokalitet. En strandguide/strandkatalog.

På Miljøverndepartementets oversikt fant du all slags informasjon om den enkelte stranda, samt bilde, været, adkomst og alt mulig annet. De avmerker óg om naturisme praktiseres.

Dessverre er denne fantastiske katalogen lagt ned av en eller annen grunn.

Miljøverndepartementets strandguide – theislandsinthesun.com naturiststrender

The Islands In The Sun har sjekket strendene i oversikten til El Diario mot Miljøverndepartementets status, i forhold til om de er oppført som naturiststrender eller ikke, før den ble lagt ned. Resultatet er påført som et «NB!» for hver strand på denne siden Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma.

Siden til The Islands In The Sun om Strender er ikke rettet inn på naturiststrender. Hvis du ikke finner opplysninger om din valgt naturiststrand på «strandsiden«, så gå inn på en nærliggende for å finne info om vær, tidevann, UV-stråling, badevannskvalitet eller hva det skulle være.

Denne nevnte strandsiden er forøvrig ment å kunne være som en app på telefonen for tilgang til alt av informasjon om Kanariøyene og strendene der.

For å lese om de enkelte øyer, gå inn i menyen øverst på siden.FKK / Nudiststrender / Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma

Siden naturisme absolutt ikke er forbudt i Spania, så kan du i teorien nyte tilværelsen uten en tråd hvor som helst. Dette er vel og merke i teorien. I praksis er det noe annerledes. Det forventes at naturister tar hensyn, og holder seg til de områdene hvor det er allment akseptert.

Like vel, på de strendene, som er allment akseptert med naturisme, er graden av tekstilløse og tekstilbekledde variabel gjennom året.

Siden det heller ikke er ulovlig å ha klær på seg på en nudiststrand/naturiststrand kan slike strender, i perioder, virke som om de ikke er for naturister.

Bading i solnedgang - naturiststrender www.theislandsinthesun.com

Naturiststrender Gran Canaria – en oversikt.

Avisen El Diarios serie om nudiststrender på Kanariøyene, påpeker at øyriket leder rangeringen av nudiststrender i Spania.  Eller naturiststrender om du ønsker det begrepet.

The Islands In the Sun tar forbehold om at det kan være enkelte feil i oversikten til El Diario vedrørende  naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma, siden dette ikke er sjekket.

For å være på den sikre siden, før du stripper, så se rundt deg om nakenhet er normalt på den besøkte stranda.Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma

Beskrivelsen for naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma er delt tre. En for hver øy.

Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma – beskrivelse

La Gomera

La Gomera er et paradis for elskere av naturisme. Kvalitet og kvantitet. De fleste nudiststrendene, eller badestedene, er viker ved munningen av raviner.
Playa de La Guancha 

(Tilgang fra LG-2)

Stranden ligger et steinkast fra San Sebastián de La Gomera.

La Guancha er et strandområde, nesten 500 meter langt, med en del svart sand i et spektakulært uberørt miljø. Dette er en av de beste strendene på Kanariøyene for elskere av naturisme til tross for sin nærhet til hovedstaden.

Det er vanligvis stille og svært lite opptatt.

NB! Stranden La Guancha var oppført som naturiststrand på Miljøverndepartementets oversikt.

Playa de El Cabrito  

(En spasertur fra stranden La Guancha eller med båt)

Rolig vann. Stein og svart sand med en «hage» på baksiden. Kun tilgjengelig til fots eller med båt fra den nærliggende havnebyen San Sebastian.

Området er et av de vakreste stedene på kysten av La Gomera, og også et bra sted å tilbringe et par dager siden det er  landlig  og  mulighet for overnatting bak stranden.

NB! El Cabrito, som er 630 meter lang, var ikke oppført som naturiststrand på Miljøverndepartementets oversikt.

Coves del Sur

(Playa Santiago har adkomst til fots fra Playa del Medio og El Cabrito, eller ved å bruke båt.)

Mellom El Cabrito og Playa Santiago er det en rekke små strender som er flotte for elskere av naturisme.

For å komme til Tapahuga Beach og Playa del Medio må man bruke bil og gå det siste stykket, eller ta båt. Denne delen av kysten på Gomera, i tillegg til Cabo de Gata, er den mest populære for naturister.

Det er en kort spasertur til Playa de Chinguarime. Derfra må du slite litt mer for å komme til Playa Suárez, El Guincho og La Roja. Disse er lokalisert i viker ved munningen av daler. Det er strender med stein, grus og svart sand.  

NB! Tapahuga (350 meter lang strand), El Medio (350 meter lang), Chinguarime (800 meter lang), Suárez (200 meter lang), El Guincho (200 meter lang) og La Roja (500 meter lang) var ikke oppført som naturiststrender på Miljøverndepartementets oversikt. Dette kan skyldes at myndighetenes oversikt ikke var oppdatert, eller at det er feil i denne oversikten. Sjekk forholdene rundt deg før du tar av deg alt.

Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma

Playa de Argaga

(Adkomst: Sti fra Calle Vueltas –Valle Gran Rey)

Denne stranden ble oppdaget av artikkelforfatterne i El Diario ved en tilfeldighet ved en vandring fra havnen i Valle Gran Rey. Halvt skjult ligger den lille bukten Argaga som ender i en strand på over 250 meter med småstein og svart sand. Det er jomfruelig og landlig. 

Svært nær Argaga ligger Playa de Las Arenas som nås til fots, og som er hyppig besøkt av naturister. Til tross for enkel tilgang er disse to strendene veldig lite besøkt. 

NB! Det var ingen informasjon om disse strendene i Miljøverndepartementets oversikt.
Playa del Inglés

(Adkomst: Carretera Playa del Inglés –Valle Gran Rey)

I følge de mest prestisjefylte reisejournalister er dette en av de mest fantastiske strendene på Kanariøyene, noe artikkelforfatterne i El Diario er enige i. 

Fin svart sandstrand som er over 300 meter lang og ligger ved foten av en imponerende klippe. (Stranden har vel også et hippierykte.)

Stranden blir ryddet, den har enkel tilgang og er bare to kilometer fra turiststedet Valle Gran Rey. I tillegg til tradisjonelt å være en naturiststrand, er det også et spesielt sted. Solnedgangene er bare fantastiske.

NB! El Inglés (400 meter lang) var oppført på Miljøverndepartementets oversikt som naturiststrand. (Se bildet over.)

La Caleta de Hermigua

(Adkomst: Sti fra Playa de Hermigua –Calle Santa Catalina)

Dette er den eneste tradisjonelle naturiststrand på nordkysten av øya.

Det er en liten vik med 250 meter strand med små stein, grus og mørk sand. Stranda ligger i et urbanisert miljø med dusj og renholdstjeneste. Bølgene er vanligvis moderate, i sterk motsetning til hva som kan være på de sørlige strendene. Utsikten til naboøya Tenerife er spektakulær.

NB! La Caleta de Hermigua (300 meter lang) var ikke oppført på Miljøverndepartementets oversikt som naturiststrand.

Merknad:

Som det fremkommer av kontrollen mot Miljøverndepartementets oversikt er det store avvik for La Gomera vedrørende naturiststrender. Det er en stor mulighet for at den offentlige oversikten ikke var oppdatert.

Naturiststrender El Hierro, La Gomera og La Palma - www.theislandsinthesun.comLa Palma

La Isla Bonita legger stadig til nye naturistområder. Ved utarbeidelsen av artikkelen i El Diario har forfatterne stolt på oversikten til den lokale siden, Nudists La Palma,  pluss noen til.  

Playa de Los Tarajales

(Adkomst fra Puerto de Tazacorte):

Dette er den første store «offisielle» naturiststranden på La Palmas kystlinje med den ekstra fordelen av å være ved en by. Dette fører til at det er en rekke tilgjengelige tjenester som eksempelvis restaurant.

Nudist/naturist området Los Tarajales ligger sør for munningen av Barranco de Tenisca, og er over 400 meter langt. Stein, grus og sandstrand.

Svært nær stranden kan du finne La Palma Sun Nudist , som er den første naturistovernattingen på øya. Hva med en naturistreise?

NB! Playa de Los Tarajales var ikke oppført på Miljøverndepartementets oversikt som naturiststrand. På nettet sies det at stranden ble naturiststrand i 2014, så det tyder på at Miljøverndepartementets oversikt ikke ble oppdatert.

Playa de los Guinchos

(Adkomst fra LP-2; Breña Baja)

Denne stranda er et godt eksempel på sameksistensen mellom naturister og tekstiler. Det er en liten bukt med svart sand og grus drøyt 100 meter i lengde, som ligger noen få kilometer fra turiststedet Los Cancajos og øyas hovedstad, Santa Cruz de La Palma .

NB! Finner ikke denne stranden på Miljøverndepartementets oversikt.

Playa de Las Monjas

(Adkomst: LP 213 fra Tazacorte

Veteranen av nudiststrender på La Palma. Den ligger i en liten bukt i gangavstand fra stranden i Puerto Naos.

Den er kun 50 meter i lengde og gjennomsnittlig bredde er ca 10 meter. Fordelen med dette stedet er at det er svært lite besøk her så det er vanlig å være helt alene.

NB! Playa de Las Monjas (50 meter lang) var oppført på Miljøverndepartementets oversikt som naturiststrand.El Hierro

På den minste øya i arkipelet er det er to strender hvor naturisme praktiseres regelmessig og ofte.

I motsetning til hva som er vanlig på de andre øyene, gir kysten av El Hierro deg noen alternative måter å nyte kysten på. Her finner du flotte naturlige bassenger, små viker og noen få flotte strender.  (El Diarios oversikt over spektakulære charcones, små viker og et par flotte strender) .

De strendene som har naturisttradisjoner er Playa El Verodal (vest) og et lite område av Playa Puerto Naos i nærheten av La Restinga (sørenden).

NB! The Islands In The Sun: Det virker som om det er noe merkelig med navnet på det siste området. I følge kartet er det ingen havn i dette området som heter Puerto Naos (det er det på La Palma), men derimot ligger den i en bukt som heter Bahia de Naos. Likevel var stranden oppført på Miljøverndepartementets oversikt som Puerto Naos, men ikke som naturiststrand.

El Verodal var heller ikke oppført på oversikten som naturiststrand. (Se under)

Playa El Verodal

(Adkomst: HI-500 fra La Frontera)

I offisielle oppføringer vises ikke denne stranden som naturiststrand, men i praksis er den hyppig besøkt av naturister. Ofte konsentrert i den sørlige enden. 

På tross av at den ikke er mer enn 150 meter lang (med en gjennomsnittlig bredde på ca. 10 meter), er det likevel den største stranden på øya.

Denne pene stranden har parkering og blir holdt ren. Sandstranden ligger like nedenfor noen klipper med utsikt over vestkysten av El Hierro. Det er et av de beste stedene for surfing.

Playa de Puerto Naos (Bahia de Naos)

(Adkomst til fots, eller med båt, fra La Restinga. Vanskelig å komme frem til.)

Standen har småstein og er ca 200 meter i lengde. Det er en helt uberørt strand uten noen tjenester, men den er helt naturlig, med rolig farvann som er fullt av liv. En dag her kan nytes med sol, bad og snorkling.

Nyt badelivet på disse øyene i vest uten tekstiler!

Linker til Naturiststrender Kanariøyene.

Hurtiglinker til de enkelte Kanariøyers naturiststrender:

Les også om etikette på naturiststrender.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin